Nezakonita javna nabavaka logo znaka za Puteve Srbije

Transparentnost Srbija

Beograd, 11. decembar 2020. – Transparentnost Srbija saopštila je povodom javne nabavke logoa za Puteve Srbije, da u tom preduzeću nema nikoga ko bi na zakonit način mogao da odlučuje o tome koje će javne nabavke biti raspisane, niti da zaključuje ugovore posle sprovedenog postupka javne nabavke.

Kako se navodi u saopštenju, vršiocu dužnosti Puteva Srbije mandat je istekao 2014. godine.

„Usled toga, svi ugovori o javnim nabavkama koje zaključi bivši vršilac dužnosti, ili neki drugi službenik po njegovom ovlašćenju su ništavi, bilo da su nabavke potrebne ili nepotrebne, i bez obzira na to da li su dodeljene u poštenom ili nameštenom postupku“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da nabavka, koja još nije raspisana, može da ukazuje na nekoliko stvari, od najbenignije pretpostavke da procena vrednosti nije rešena na osnovu ispitivanja tržišta, već „odokativno“, bez namere da se posao namesti, do najgore, da postoji želja da se posao namesti za određenu firmu kojoj bi bila isplaćena cela planirana suma.

„Za tako nešto nije dovoljno samo ‘naduvati’ procenjenu vrednost nabavke, konkurencija bi morala da se eliminiše i kroz postavljanje diskriminatornih uslova ili neadekvatnih kriterijuma za odabir ponude. I u tom slučaju bi postojala mogućnost da se nabavka osporava u postupku zaštite prava, ali je malo verovatno da bi se nezadovoljne firme u to upuštale“, navela je TS.

Kako se dodaje, da je nabavka planirana u realnom iznosu, ispod milion dinara, ona uopšte ne bi morala da se raspisuje, već bi Putevi Srbije mogli da se obrate neposredno pružaocima usluga po svom nahođenju.

Dodaje se da Vlada Srbije može da utiče na javne nabavke preduzeća tako što će dati ili uskratiti saglasnost za njihov godišnji program poslovanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…