New York Times uvodi strožu kontrolu anonimnih izvora

New York Times

Magazin The New York Times predstavio je novu strožu politiku tretiranja anonimnosti koja će ubuduće zahtevati odobrenje glavnog urednika tog lista u svim slučajevima pozivanja na anonimne izvore.
 
Novi set pravila u New York Timesu podrazumeva konsultacije sa glavnim urednicima magazina i ređu upotrebu direktnih anonimnih citata. Urednik će morati i znati identitet anonimnog izvora pre objavljivanja sadržaja.
 
Nove smernice redakciji o tretiranju anonimnih izvora uputio je izvršni urednik Dean Baquet, nakon konsultacije sa najiskusnijim reporterima i urednicima. Anonimni izvori biće podvrgnuti višem stepenu ispitivanja.
 
Stroža politika dolazi nakon kontinuiranog urgiranja Margaret Sullivan, koja na poziciji urednice za javnost tog magazina ima zadatak da predstavlja čitaoce.
 
Sullivan je u više navrata skretala pažnju na neadekvatno korišćenje anonimnih izvora i u jednoj kolumni krajem 2013. godine, taj problem je izdvojila među najvećim primedbama čitalaca.
 
"Vidim nepovezanost – najveći jaz u razumevanju – između toga kako novinari vide upotrebu anonimnih izvora i kako mnogi čitaoci gledaju na to", napisala je Sullivan.
 
Times se nedavno našao u problemima nakon objavljivanja pogrešnih informacija koje su magazinu ustupili anonimni izvori.
 
U julu prošle godine, list je koristio anonimne izvore u izveštaju koji je tvrdio da Ministarstvo pravosuđa SAD-a pokreće istraživanje u vezi s elektronskom poštom bivše državne sekretarke Hillary Clinton. Ta tvrdnja je kasnije povučena, a priča o potrebi striktnijih pravila za navođenje anonimnih izvora ponovo je pokrenuta.

Izvori: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…