Netransparentan proces ukidanja Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije

Beograd, 30. oktobar 2020. – Organizacije civilnog društva zatražile su od Vlade Srbije da obrazloži zbog čega je odluka da se ukine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kao i smanje postojeće ingerencije u okviru novog Ministarstva, doneta u potpuno netransparentnom procesu, bez adekvatnih konsultacija sa civilnim društvom.

Integralni tekst saopštenja nalazi se na sajtu Građanskih inicijativa.

U saopštenju, koje je potpisala 71 organizacija, navodi se da je nakon jedne decenije od uspostavljanja, usvajanjem Zakona o ministarstvima i uspostavljanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rasformirana Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom kao služba Vlade koja je imala koordinirajuću ulogu u obezbeđivanju saradnje civilnog i svih delova javnog sektora.

Iako je deo nadležnosti Kancelarije prenet na novo Ministarstvo, javnosti nije dovoljno jasno obrazloženo zbog čega se odnosi sa civilnim društvom stavljaju pod okrilje jednog ministarstva.

Na ovaj način se, ocenjuju ove organizacije, značajno sužava prostor za konstruktivnu saradnju između organa javne vlasti i civilnog sektora, koja po standardima Evropske unije treba da bude mnogo više od dijaloga.

Ostaje i pitanje kako će se u budućoj praksi Ministarstva sprovoditi politika učešća građana u pripremi propisa u skladu sa osnovnim principima Smernica za uključivanje OCD u procese donošenja propisa.

U delokrugu novog Ministarstva nema nadležnosti u vezi sa prikupljanjem i objavljivanjem informacija o finansiranju organizacija civilnog društva iz budžeta i na taj način ukinut je važan mehanizam za kontrolu transparentnosti potrošnje ovih budžetskih izdvajanja.

Nevladine organizacije od  Vlade očekuju da Ministarstvo preuzme i sva radno angažovana lica iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, jer će u suprotnom  neizbežno doći do prekida ili usporenja procesa u kojima Kancelarija trenutno učestvuje ili ih sprovodi.

Ove organizacije civilnog društva zahtevaju od Vlade Srbije da osigura dovoljno resursa i formalnih nadležnosti za mehanizme čiji je cilj uključivanje građana u procese doonošenja odluka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…