Nestabilnost na Balkanu, Srbija rizična za poslovanje

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun and Bradstreet – DiB) ocenila je u julskom izveštaju da je za Zapadni Balkan ovo najnestabilniji period u 21. veku i zadržala je Srbiju na rejtingu DB5, kojim se označavaju zemlje s visokim rizikom poslovanja, objavljeno je 21. jula.

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina. Kao problem u Makedoniji analitičari DiB naveli su proteste, u BiH međusobno povezane krize vlasti dok za Kosovo kažu da je u stanju političkog raspada i masovnog egzodusa stanovništva. DiB je kao spoljni rizik za Srbiju naveo probleme u Grčkoj, koja je važan trgovinski partner Srbije, dok je kao unutrašnji faktor koji u velikoj meri utiče na poslovno okruženje izdvojio sivu ekonomiju.


Kako je saopštila bonitetska kuća Rejting, koja zastupa DiB u Srbji i Crnoj Gori, stabilnost u regionu opada, a Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su u stanju ozbiljne političke krize.
 
U izveštaju koji obuhvata rizike poslovanja u 132 zemlje sveta, Srbija je u grupi zemalja s visokim rizikom, a od evropskih država društvo joj prave Grčka, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan i Gruzija.
 
Rejting koji DiB dodeljuje nekoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja i daje informacije o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.
 
Od zemalja u okruženju bolji rejting od Srbije imaju Slovenija i Hrvatska, zatim slede Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska i Makedonija kojoj je u julu snižen rejting usled političke neizvesnosti. Niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina.
 
Analitičari DiB su u izveštaju naveli da se Makedonija suočava sa masovnim protestima, Bosna pati od niza međusobno povezanih kriza vlasti i pretnji otcepljenjem dok je Kosovo u stanju političkog raspada i masovnog egzodusa stanovništva.
 
Navodi se da je spoljni rizik na Zapadnom Balkanu dodatno uvećan delovanjem EU i Rusije i dodaje da, usled svojih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema, Evropska unija nije više u stanju da se nametne u regionu dok, sa druge strane, Rusija postiže važnu stratešku prednost i deklarativno ohrabruje pojedine grupe, kao što su bosanski Srbi, u ostvarivanju njihovih političkih ciljeva.
 
"Iako ne postoji neposredna opasnost od povratka nemira devedesetih, kriza u regionu mogla bi da se produbi, posebno ukoliko se poljulja stabilnost u Grčkoj. To može imati ozbiljne posledice po Srbiju: u BiH i na Kosovu su srpske zajednice mnogoljudne, dok događaji u Makedoniji mogu dovesti do prelivanja velike zajednice albanske manjine na Kosovo", navode analitičari.
 
Ističe se da će se srpska vlada truditi da Srbija bude izvan tih susedskih nestabilnosti, ali neće ostati ravnodušna ukoliko etnički Srbi budu u opasnosti.
 
DiB ocenjuje i da spoljnopolitička dešavanja mogu imati direktan i neposredni uticaj na srpsku ekonomiju ukoliko Grčka izađe iz evro zone.
 
"Grčka i Srbija su važni trgovinski partneri, više od 250 grčkih firmi posluje u Srbiji i grčke banke imaju veliki udeo u srpskom bankarskom sektoru. Ukoliko Grčka bude primorana da napusti evro, verovatno će uslediti period ekonomske turbulencije sa negativnim posledicama na trgovinske tokove i održivost grčkog kapitala u Srbiji", navodi se u izveštaju.
 
Pored toga, Srbija je izložena indirektnim efektima eventualnog grčkog izlaska preko ostalih zemalja, članica zone evra, sa kojima je Srbija čvrsto integrisana.
 
"Iako je teško predvideti čitav niz posledica grčkog izlaska, efekat bi nesumnjivo bio destabilizirajuć i recesivan. Ovo bi dodatno usporilo oporavak srpske privrede", ocenili su analitičari DiB.
 
Kao unutrašnji faktor koji značajno utiče na poslovno okruženje u Srbiji, DiB navodi da je jedan od najvećih problema u poslovanju siva ekonomija koja, prema nedavnoj analizi Fiskalnog saveta Srbije, predstavlja oko 30% bruto domaćeg proizvoda (BDP).
 
"Svesna tog problema, vlada je preduzela korake za jačanje poreske kontrole, ali problem neformalnog sektora i dalje postoji usled korupcije poreskih inspektora, neusklađenosti zakona kao i nedovoljno jake izvršne funkcije", navodi se u izveštaju DiB.
 
Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…