Nerešena mnoga pitanja u borbi protiv nasilja nad ženama

žrtva nasilja

Srbija je počela da usklađuje svoje zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici ali mnoga pitanja, poput ovlašćenja policije da iseli nasilnika, nisu još rešena, zaključeno je na panelu kruševačkog Udruženja žena Peščanik.

Predstavnica Odbora za ljudska prava i SOS telefona u Vranju Suzana Antić Ristić kazala je da nisu rešena ni pitanja poput dovoljnog broja sigurnih kuća, kriznih centara za žrtve silovanja, poštovanja hitnog postupka u procesuiranju nasilja nad ženama.

Ona je dodala da zakonom nije regulisano ni gonjenje nasilnika po službenoj dužnosti bez obzira na odustajanje žrtve, kao ni status SOS telefona kao specijalizovane usluge.
 
"Nasilje prema ženama je ozbiljan društveni problem, a država je dužna da primeni odredbe Konvencije koja je ratifikacijom postala deo našeg zakonodavstva", rekla je ona.
 
Na panelu za predstavnike lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, zdravstva, o iskustvima u zajedničkom radu na zaštiti žena koje trpe nasilje održanom 17. juna govorile su članice i članovi Radne grupe Lokalne mreže institucija i SOS telefona iz Vranja.
 
Stručna saradnica i predstavnica Centra za socijalni rad u Vranju Julija Stošić podsetila je da Konvencija stalno upućuje na međusektorsku saradnju, kazavši da pomenuta Radna grupa veruje da je uspela da pronađe delotvoran model te saradnje.
 
"U poslednja tri meseca od kada je formalizovana Radna grupa lokalne mreže koja okuplja predstavnike i predstavnice svih nadležnih institucija i organizacija, u slučajevima prijavljenog nasilja urađeno je više nego u prethodne tri godine, a to što smo definisali pravila rada i što predstavnici svih institucija u isto vreme na istom mestu razgovaraju o istim predmetima, najveća je vrednost", rekla je Stošić.
 
Članovi i članice Radne grupe, kako je objasnila, razmatraju karakteristične predmete, razmenjuju informacije i definišu aktivnosti, vremenske rokove i osobe zadužene za njih, a spremni su da iskustva podele sa kolegama iz Kruševca.
 
U ime Grada Kruševca, na panelu je govorila Zorana Pavlović iz Odeljenja za društvene delatnosti, koja je kazala da je ta lokalna samouprava krajem 2015. godine usvojila Strategiju razvoja socijalne politike, u čijem formulisanju su učestvovale i organizacije civilnog društva, te da je jedna od šest oblasti kojom se Strategija bavi i sprečavanje svih oblika nasilja, uključujući i nasilje prema ženama.
 
Panel u Kruševcu bio je treći u okviru projekta "Lokalne zajednice u Centralnoj Srbiji protiv rodno zasnovanog nasilja", koji udruženje Peščanik realizuje uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za eliminaciju nasilja prema ženama.
 
Prethodna dva održana su u Aleksandrovcu i Varvarinu, a predviđeno je da na području Rasinskog okruga bude održano šest panela u okviru projekta "Lokalne zajednice u Centralnoj Srbiji protiv rodno zasnovanog nasilja".

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…