Neophodan dijalog o korupciji u policiji

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Beograd, 15. decembar 2016, – Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) u svom saopštenju poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova na dijalog o korupciji u policiji.

Saopštenje za javnost Beogradskog centra za bezbednosnu politiku prenosimo u celosti.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) ponovo poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da u cilju povećanja poverenja građana u policiju nastavi dijalog sa udruženjima građana o sistemskim odgovorima na rizike od korupcije u policiji. Smatramo da MUP-u kao instituciji koja treba da bude servis građana ne dolikuje da objavljuje saopštenja u maniru političkih stranaka.

Izražavamo žaljenje što se MUP u prethodnom periodu nije odazvao pozivima BCBP na razgovor o istraživanjima koja ukazuju na osetljive probleme kao što su politizacija policije, izazovi u upravljanju ljudskim resursima, unutrašnjoj kontroli i trošenju budžetskih sredstava. Tim pre što su se predstavnici MUP-a u istom periodu pozivali na nalaze iz izveštaja BCBP koji ukazuju na povećanje poverenja građana u policiju. Takođe, druge državne institucije i međunarodne organizacije, kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, Savet Evrope i Evropska unija, u ocenama stanja u Srbiji koje objavljuju oslanjaju na izveštaje BCBP.

Dobro je što je MUP reagujući na radnu verziju izveštaja BCBP objavio informaciju o broju podnetih krivičnih prijava protiv policijskih službenika tokom 2015. godine od strane Sektora unutrašnje kontrole i ostalih organizacionih jedinica. Veća transparentnost i otvoren dijalog najbolji su put ka smanjenju korupcije u policiji. Zato je BCBP pokrenuo inicijativu da delovi izveštaja o radu koje MUP podnosi Narodnoj skupštini budu objavljivani javno, kako bi zainteresovana javnost mogla redovno i sistematski da prati rezultate rada MUP-a.

Pozivamo MUP da javno objavi i sledeće podatke za period od 2005. godine do danas:

1) koje organizacione jedinice MUP-a su podnele krivične prijave protiv policijskih službenika;

2) koliki je broj policijskih službenika obuhvaćenih krivičnim prijavama, kojeg su čina ili zvanja i kojim organizacionim jedinicama pripadaju;

3) za koja krivična dela su podnete krivične prijave protiv policijskih službenika;

4) kakvi su ishodi podnetih krivičnih prijava, koliko je odbačeno, koliko je tužilaštvo iskoristilo za postupanje, kako su ti postupci okončani i koje su sankcije izrečene osuđenim policajcima.

Istraživački tim BCBP će takve podatke uvrstiti u finalnu verziju izveštaja. Izveštaj o proceni integriteta se ne odnosi samo na problem krivičnih prijava protiv policijskih službenika, već i na druga važna pitanja čije odgovore MUP duguje javnosti:

1) Zašto MUP nije reagovao na preporuke Zaštitnika građana u vezi sa propustima u radu policije tokom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici?

2) U kojoj meri MUP sprovodi preporuke Službe interne revizije o trošenju budžetskih sredstva?

3) Na šta se građani najčešće žale u pritužbenim postupcima protiv policijskih službenika?

Dijalog o povećanju transparentnosti i odgovornosti MUP-a prema građanima je neophodan jer je to najbolji način da se ojača integritet policije i poveća poverenje građana u ovu instituciju. BCBP je spreman da nastavi dijalog koji je MUP prekinuo tokom ove godine.

Pozivamo zainteresovanu javnost da sve podatke koji mogu upotpuniti izveštaj BCBP o integritetu policije dostave na adresu office@bezbednost.org do 20. decembra 2016. godine.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…