Neohodna podrška zajednice za realizaciju aktivnosti za obezbeđivanje dostojanstvenog života osoba sa invaliditetom

Centar Živeti uspravno
Foto: czuns.org

Novi Sad – Centar Živeti uspravno obeležio je 23 godine od otvaranja savetovališta za podršku osobama sa invaliditetom.

Centar je uputio poziv zajednici da ih podrži u realizaciji aktivnosti neophodnih da bi se obezbedio dostojanstven život osoba sa invaliditetom.

Iz organizacije su saopštili da je taj period obeležilo okupljanje pokreta osoba sa invaliditetom u Novom Sadu zbog informisanja, obuka i podrške u ostvarivanju prava, individualni i grupni edukativni i savetodavni rad s preko 850 osoba, ustanova i organizacija koje rade na polju ostvarivanja socijalnih prava.

Pored toga, Centar je inicirao 11 lokalnih akcionih planova pristupačnosti u Vojvodini, više od 10 (su)izdanja, 2 dokumentarna filma, nekoliko video zapisa, uvođenje usluge personalne asistencije u Odluku o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada, dvodecenijski rad na prikupljanju sredstava u zajednici za preduslove za samostalni život u delu u kome još uvek nisu finansirani budžetskim sredstvima.

Ukazuju da im tek predstoji iznalaženje rešenja da se celodnevna personalna asistencija finansira u punom obimu, odnosno da Grad otkloni sporni uslov da osoba mora da ima godinu dana prebivalište u Novom Sadu za sticanje prava na finansiranje personalne asistencije.

Takođe, kako dodaju, sledi im borba i za deblokadu pet računa Centra zbog desetogodišnjeg projektnog i od 2020. nepotpunog namenskog finansiranja asistencije, a nakon toga zastupnički rad na tome da gradovi i opštine finansiraju sva radna prava direktnih pružalaca a ne samo bruto cenu sata pružene usluge.

Više o razlozima i posledicama blokade računa i kako u ovom trenutku možete podržati rad Centra, možete videti na našem sajtu. Trenutni iznos pod blokadom je 5.665.400 din. Pošto duže od pet nedelja novac nije doniran na osnovni račun 340-5350-79, ukupan iznos blokade povećan je za 70.000 dinara. Koristimo priliku da pozovemo sve koji mogu doniranjem ili deljenjem informacija o hitnosti podrške Centru da doprinesu da se računi što pre odblokiraju da bi Centru mogao da bude uplaćen deo odobrenih programskih sredstava iz Budžeta Grada Novog Sada, namenjenih indirektnim troškovima organizacije personalne asistencije i svakodnevnoj iskustvenoj (peer) podršci jednom čoveku, te da Centar može da nastavi s radom 2024.”, apeluje se u saopštenju.

Centar Živeti uspravno izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci privrednicima i javnim ličnostima, donatorima, Gradu Novom Sadu, Vladi Vojvodine, kao i Evropskoj mreži za samostalni život, Rekonstrukciji ženski fond, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, Građanskim inicijativama, Ženskim studijama i istraživanjima, Univerzitetu u Novom Sadu, Novosadskom udruženju studenata sa invaliditetom i Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, te svim zaposlenima i aktivistima/kinjama Centra “za sve uloženo, za vrednosti i standarde ispod kojih se ne sme”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…