Nenadić: Transparentnost državnih organa umanjena za vreme vanrednog stanja

Nemanja Nenadić

Beograd, 08. jun 2020. – Transparentnost postupanja Vlade i drugih državnih organa značajno je umanjena za vreme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

To je ocenio programski direktor Transparentnosti Srbije (TS) Nemanja Nenadić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o transparentnosti Vlade i drugih državnih organa.

Nenadić je naveo da mnoge informacije nisu dostupne javnosti, kao što su odluka o tajnosti broja respiratora u zemlji, informacije o sprovedenim nabavkama respiratora i medicinske opreme i podaci o potrebama zdravstvenih institucija.

Javnosti nisu bili, niti su trenutno dostupni, predlozi i obrazloženja uredbi i drugih akata koji su doneti tokom vanrednog stanja. Nisu objavljeni zaključci kojima Vlada odlučuje o mnogim bitnim pitanjima, kao ni obrazloženja odluka o postavljanju i razrešenju funkcionera“, rekao je on.

Prema njegovim rečima nastavljeno je kršenje Zakona o javnim preduzećima i dodao da danas, od 34 preduzeća u kojima je trebalo da se sprovedu konkursi, „samo njih devet ima direktore izabrane na konkursima“.

U većini ostalih, ne samo da su direktori u v.d. stanju, već je davno prošao i zakonom maksimalno dozvoljeni rok trajanja tog stanja od 12 meseci, što ukazuje na nepostojanje političke volje da se zakon sprovede u toj oblasti“, zaključio je Nenadić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…