Nemci zapošljavaju 30.000 Srba

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je do kraja prošle godine vrednost od gotovo 3,4 milijarde evra

Na predstavljanju ankete o uslovima poslovanja u Srbiji koju je Nemačko-srpska privredna komora sprovela među svojim članicama, izvršni član Upravnog odbora Nemačko – srpske privredne komore Martin Knap, istakao je da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje za godinu dana porasla za 12 odsto.

Izvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na prethopdnu godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto. 

Knap se osvrnuo na privrednu manifestaciju koja je u prošloj godini organizovana u Minhenu, u saradnji sa Saveznim ministarstvom privrede, koja je doprinela da srpske firme više izvoze na nemačko tržište. 

Ove godine je, kako je naveo, manifestacija održana u Dortmundu, a od toga, kako je rekao Knap, očekuju se veći impulsi koji bi povećali izvoz iz Srbije. 

Ove godine bilo je prisutno 340 preduzeća iz Srbije, koja su se srela sa 49 nemačkih preduzeća, što je dva puta više nego prethodne godine. 

Knap je podsetio da je Nemačko-srpska privredna komora najveća bilateralna organizacija te vrste u Srbiji. 

Trenutno je oko 350 preduzeća sa nemačkim kapitalom aktivno na srpskom tržištu, a zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…