Nemci najzaslužniji za rast izvoza švajcarske čokolade

čokolada

Bern, 14. maj 2018. – Prodaja švajcarskih čokolada porasla je za 2,7% zahvaljujući snažnom izvozu dok je domaća prodaja opala za 1,3% u 2017, pokazuju novi podaci.

Najvažnije izvozno tržište je nemačko, gde je prodaja nakon tri godine pada porasla, i to dvocifreno.

Za švajcarsku industriju čokolade 2017. je bila pozitivna godina jer je u zemlji i inostranstvu prodata 190.731 tona, objavilo je udruženje industrije čokolade Šokosuis (Chocosuisse).

Izvoz čokolade je povećan za 4,8%, na 127.923 tone, a promet je dostigao 936 miliona franaka i bio je za 6,9% veći nego 2016.

Švajcarski proizvođači čokolade bilu su posebno zadovoljni izvozom u Nemačku, koja je glavno izvozno tržište. Izvoz u Nemačku je u 2017. povećan za 16% nakon pada u prethodne tri godine.

Porastao je i izvoz u Veliku Britaniju, Francusku i Kanadu, preneo je portal thelocal.ch.

Ipak, nije sve bilo "ružičasto" pošto je švajcarska čokolada bila manje popularna na domaćem tržištu, gde je prodaja pala za 1,3%, na 62.808 tona.

Istovremeno je blago smanjena i prodaja uvozne čokolade i svaki Švajcarac pojeo je u 2017. za 500 grama čokolade manje nego godinu pre i potrošnja po stanovniku pala je na 10,5 kilograma.

Podaci pokazuju da je 2017. bila treća uzastopna godina pada domaće prodaje dok izvoz konstantno raste od 2012.

Švajcarska i čokolada "u vezi su" od davne 1819. kada je Fransoa-Luj Kaje (Francois-Louis Cailler) otvorio fabriku čokolade u mestu Korzije (Corsier) i naparavio Kaje čokolade, nastariji švajcarski brend koji još postoji.

Neke od najpoznatijih brendova čokolade u svetu razvili su baš švajcarski preduzetnici u 19. veku, poput brendova Lint (Lindt), Zuhard (Suchard), Špringli (Sprüngli) i Toblerone, prenosi Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…