Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

USA vojna baza u Nemačkoj

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se slažu da je odluka SAD o povlačenju vojnika iz Nemačke pogrešna.

Građani Nemačke imaju nešto drugačije mišljenje.

Anketa instituta Jugov (YouGov) pokazuje da veči deo Nemaca pozdravlja najavljeno povlačenje i da je za njih slika SAD kao sile zaštitnice umnogome stvar prošlosti.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je urađeno za nemačku novinsku agenciju dpa, 47% građana podržava povlačenje oko trećine od sadašnjih 36.000 američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj. Svaki četvrti građanin čak smatra da bi američka vojska u potpunosti trebalo da napusti Nemačku.

Protiv povlačenja, odnosno za to da američke snage ostanu u postojećem broju nije se izjasnila ni trećina učesnika ankete (32%), a 21% anketiranih nije želelo da odgovori.

Ministar odbrane SAD Mark Esper krajem jula je najavio da će nepunih 12.000 američkih vojnika napustiti Nemačku. Deo vojnika će biti vraćen u SAD, a deo upućen u druge evropske članice NATO, pre svih Belgiju i Italiju.

Od šest poslaničkih grupa zastupljenih u nemačkom Bundestagu, pet je kritikovalo odluku Vašingtona. Samo je partija Levica pozdravila povlačenje, ali se zauzela i za odlazak svih američkih snaga sa nemačkog tla.

Kada je reč o biračima, slika je malo drugačija. Među pristalicama vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrinske bavarske Hrišćansko- socijalne unije (CSU), većina je protiv povlačenja vojnika, ali je odnos protivnika i pristalica 45% prema 41%.

Kod svih ostalih stranaka pristalice povlačenja dela američkih snaga su u većini.

Među biračima socijaldemokrata (SPD) 42% se izjasnilo za povlačenje a 40% protiv, kod Zelenih taj odnos je 52% prema 35%, kod liberalno-demokratske FDP odnos je 52% prema 36%, a među biračima ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD) 61% je za odlazak američkih vojnika, a 28% protiv.

Među pristalicama partije Levica čak 70% pozdravlja najavljeni odlazak dela američkih snaga, a protiv odluke Pentagona je svega 18%.

Raspoloženje javnog mnjenja još je jasnije kada je reč o američkom nuklearnom oružju razmeštenom na tlu Nemačke. Povlačenje tog oružja nije u planu, ali za takav potez zalaže se i rukovodstvo vladajuće SPD, što nailazi na negodovanje koalicionih partnera iz konzervativnih partija CDU i CSU.

Sa takvim ciljem socijaldemokrata slaže se, međutim, dve trećine nemačkih birača.

Za to da se iz Nemačke ukloni približno 20 nuklearnih projektila smeštenih u vazduhoplovnoj bazi Bihel u jugozapadnoj pokrajini Rajna-Palatinat, u anketi se izjasnilo 66% građana. Samo 19% učesnika ankete reklo je da bombe treba da ostanu, a 16% nije htelo da se izjasni.

Ali uprkos velikom razumevanju Nemaca za smanjenje broja američkih vojnika, obrazloženje predsednika Donalda Trampa za takav potez prihvatljiv je samo manjini. Samo svaki četvrti građanin (25%) deli Trampovo mišljenje da Nemačka ne izdvaja dovoljno za odbranu. Sa takvim stavom ne slaže se 58% ispitanih.

Anketa je pokazala i da većinsko protivljenje amerikom vojnom vojnom prisustvu u Nemačkoj ide ruku pod ruku sa gubitkom poverenja u savezništvo SAD. Približno samo još trećina građana Nemačke (35%) smatra SAD najvažnijim partnerom Nemačke izvan Evrope. Da to više nije slučaj misli 49% anketiranih.

Na pitanje da li su važniji dobri odnosi sa SAD, sa Rusijom ili Kinom, u anketi sa najviše, 35% pozitivnih odogovora i dalje prednjače SAD. Ipak, gotovo svaki četvrti građanin (23%) misli da su dobri odnosi sa Rusijom važniji, a za 13% su glavni prioritet dobri odnosi sa Kinom.

Koordinator nemačke vlade za transatlantske odnose Peter Bajer ocenio je da su rezultati ankete uznemirujući.

Zbog politike sadašnje američke administracije kod mnogih Nemaca sigurno nastaje određena distanca prema SAD„, rekao je Bajer, dodajući da to „ne sme da dovede do okretanja Rusiji ili Kini, ili prepuštanja nesigurnoj neutralnosti„.

I mnoge izjave sa nemačke strane u poslednje vreme bile su sve, samo ne od pomoći za odnose Berlina i Vašingtona„, rekao je političar CDU Bajer, aludirajući i na zahteve SPD za povlačenje američkog atomskog oružja, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…