Nemačka vlada kupuje udeo u kompaniji koja razvija vakcinu protiv korona virusa

vakcina

Berlin, 16. jun 2020. – Nemačka vlada saopštila je da kupuje udeo u kompaniji KjurVak (CureVac), jednoj od vodećih nemačkih biotehnoloških kompanija koja radi na razvoju vakcine protiv korona virusa.

Ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je  da će vlada preko razvojne banke KfW za 300 miliona evra kupiti 23% udela u KjurVaku.

Navodi se da je cilj da se toj kompaniji pruži „finansijska sigurnost“ kako bi mogla nesmetano da nastavi da radi na proizvodnji vakcine.

On je rekao da vlada želi da ojača biotehnološki sektor, ali da neće uticati na poslovne odluke KjurVaka.

Nemačka vlada je odlučila da uloži u tu kompaniju koja poseduje veliki potencijal, jer očekuje da će ubrzati razvoj programa i da će osigurati sredstva KjurVaku da u potpunosti razvije mogućnosti svoje tehnologije„, naveo je Altmajer.

Biofarmaceutska kompanija KjurVak iz grada Tibingena aktivna je, između ostalog, u oblasti unapređenja onkoloških i imunoloških terapija i proivodnje vakcina i smatra se u Nemačkoj vodećom u oblasti razvoja vakcine protiv korona virusa.

U maju ove godine objavila je prve pozitivne pretkliničke rezultate tog projekta, a u junu bi tebalo da počnu i prva klinička ispitivanja vakcine sa nezaraženim dobrovoljcima. Nemačka kompanija je jedna od tridesetak kompanija u svetu koje žele u rekordnom roku da proizvedu vakcinu.

Ministar Altmajer opisao je odluku o kupovini udela u KjurVaku kao „prvu značajnu praktičnu primenu“ obimnog konjukturnog paketa koji je nemačka vlada predstavila 3. juna. Tim potezom, prema rečima ministra, vlada želi da pruži kompaniji finansijsku sigurnost, kako bi i dalje sa visokim angažmanom radila na razvoju vakcine.

Altmajer je naglasio da je ulazak države u kompaniju KjurVak važan i zato što su u svetlu međunarodne konkurencije njena naučna istraživanja i tehnologije od posebnog značaja za Nemačku i Evropu.

Mediji su u martu ove godine pisali da je Vašington zainteresovan da stekne ekskluzivna prava na buduću vakcinu protiv korona  virusa. U svetlu globalne utrke u razvoju takve vakcine, i u EU su učestali zahtevi da Evropa pokaže više samosvesti i nezavisnosti, što su neke zemlje pretočile i u konkretne inicijative, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…