Nemačka trinaesti put predsedava EU

eu2020de

Brisel, 01. jul 2020. – Nemačka je 13. put preuzela rotirajuće predsedavanje EU i tokom šestomesečnog mandata njen prioritet će biti borba protiv pandemije ekonomski i socijalni oporavak Evrope.

Nemačka vođenje Saveta EU preuzima od Hrvatske, čiji je mandat takođe u najvećoj meri obeležila pandemija.

Vlada u Berlinu bila je u više navrata prinuđena da zbog pandemija prilagođava program predsedavanja, ali su kancelarka Angela Merkel i njen kabinet naglasili da žele da postignu napredak i u ključnim ranije zacrtanim ciljevima kao što su zaštita klime, digitalizacija i utvrđivanje evropskog budžeta.

Kancelarka Merkel ranije je rekla da borba protiv klimatskih promena ostaje značajna oblast rada, a kao tačku koju namerava da zadrži na dnevnom redu navela je trgovinu dozvolama za emisiju štetnih gasova u vazdušnom i brodskom saobraćaju.

U oblasti digitalizacije, centralne teme biće politika podataka, veštačka inteligencija i jedinstveno digitalno tržište.

Velike izmene već su pretrpele projekcije višegodišnjeg budžeta EU, koji će morati da bude prilagođen borbi protiv pandemije i projektima privrednog oporavka EU.

Nemačka kancelarka je najavila da će Uniji za naredni sedmogodišnji budžetski period biti potrebno znatno više novca. Za Nemačku kao najvećeg budžetskog platišu uloga predvodnika i moderatora u tim pregovorima krije poseban izazov.

Pandemija je kao glavnu temu u Briselu nametnula i zdravstveni sektor, a Nemačka na čelu Saveta EU planira da promoviše novu evropsku strategiju za evropski farmaceutski sektor.

Berlin je najavio i vrlo ambiciozne spoljnopolitičke ciljeve, ali su se tu, sa otkazivanjem septembarskog samita EU-Kina u Lajpcigu, već pokazale posledice pandemije.

Odnosi EU sa Kinom ostaju ipak jedna od glavnih tema, kao i odnosi sa SAD, afričkim zemljama i Bregzit.

U govoru na godišnjem sastanku Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), Šef nemačke diplomatije Hajko Mas podvukao je 29. juna potrebu veće nezavisnosti EU u geopolitičkom nadmetanju SAD i Kine.

Mas je rekao da će spoljnopolitički prioriteti Berlina biti veći evropski suverenitet u pogledu resursa, tehnologije i odbrane, kao i samosvesniji nastup prema Kini i SAD. „Razmislićemo o tome kako konflikte u evropskom okruženju ubuduće možemo bolje da obuzdamo i bez SAD„, rekao je Mas.

Nemačka od 1. jula čini takozvanu predsedničku trojku EU sa Portugalom i Slovenijom, koji predsedavanje preuzimaju u prvoj i drugoj polovini 2021.

Berlin, Lisabon i Ljubljana su još početkom 2019. godine postigli dogovor da tešnje sarađuju na povezivanju i koordinaciji svojih rotirajućih mandata na čelu EU i usvojili zajednički program koji se odnosi na period od 1. jula 2020. do 31. decembra 2021. godine.

U tom dokumentu, kao jedna od tačaka navodi se da će Savet sa Visokim predstavnikom EU raditi na „nastavku procesa proširenja na Zapadnom Balkanu„.

Da su proširenje i Zapadni Balkan među veoma važnim temama nemačkog predsedavanja EU, ponovio je i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib. „To je bitno pitanje i ozbiljno ćemo se njime baviti. Budite uvereni da će Zapadni Balkan i proces proširenja biti prilično dominantni tokom našeg predsedavanja„, rekao je Šib 29. juna u Beogradu.

Savet Evropske unije, koji se još naziva i Savet ministara, uz Evropski parlament je jedno od dva zakonodavna tela Unije, a zadaci predsedavajućeg sastoje se u prvom redu u tome da priprema i rukovodi sednicama i sastancima odbora i radnih tela.

Tokom predsedavanja, Nemačka će predstavljati Savet i u pregovorima sa drugim intitucijama EU, na primer o zakonodavnim aktivnostima sa Evropskim parlamentom, sa Evropskom komisijom, kao i prema trećim državama i međunarodnim organizacijama. U zavisnosti od dnevnog reda, u Savetu EU se okupljaju nadležni resorni ministri zemalja članica.

Ambicije i planove koje Berlin ima za Evropsku uniju najbolje ilustruje slogan predsedavanja koji glasi „Zajedno. Učiniti Evropu ponovo jakom„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…