Nemačka: Šulc kritikuje sporo rešavanje zahteva za azil

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc (Socijaldemoratska stranka Nemačke SPD)  optužio je u ponedeljak nemačkog ministra unuttrašnjih poslova Thomasa de Maizierea za katastrofalno stanje nastalo zbog neobrađenih zahteva za azil, čiji je broj u međuvremenu premašio granicu od 300.000.

"Thomas de Maiziere, uprkos tome što se gradovi i opštine već godinama žale na veliki pritisak, nije uspeo sprovesti nova pravila kako bi se ubrzao postupak obrade zahteva za azil. Ministar to mora učiniti što je pre moguće i tada će se stvari poboljšati", rekao je Martin Šulc u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Šulc, koji je član rukovodstva nemačkog SPD-a,  uključio se time u raspravu oko velikog broja neobrađenih zahteva za azil čiji broj bi se, prema predviđanjima, do kraja godine mogao popeti i na preko 370.000.

Šulc je istovremeno zatražio pojačana nastojanja kako bi se suzbili razlozi zbog kojih izbeglice dolaze u Evropu, između ostalog i poboljšali uslove u izbegličkim logorima u susednim zemljama Sirije. On je zaključio kako sredstva za uspešnu borbu postoje, ali da članice Evropske unije vode sebičnu politiku.

"Doprinosi zemalja članica su u 2016. pali za 9,4 milijardi evra. I što rade zemlje članice, umesto da novac ulože u borbu protiv uzroka izbeglištva? One taj višak uključuju u nacionalne budžete", rekao je Šulci optužio članice EU zbog nedosledne politike.

"Održe se samiti, donesu se zaključci ali kad treba prebaciti novac da se dogovoreno sprovede u delo, niko ne prebacuje novac", zaključio je Šulc.

Ministri unutrašnjih poslova nemačkih saveznih pokrajina izrekli su oštre kritike na račun sporog rešavanja zahteva za azil, što je protivno dogovorenoj politici savezne vlade o rešavanju zahteva u roku od dve nedeljea što bi omogućilo proterivanja velikog broja onih koji nemaju izgleda za trajni boravak u Nemačkoj.  

Premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka Malu Dreyer (SPD) okrivila je Saveznu kancelariju za migracije i izbeglice (BAMF) zbog neprihvatljivo sporog rešavanja zahteva i zatražila prilagođavanje novonastaloj situaciji.

"Služba od ponedjeljka do petka, to u ovo vanredno vreme ne ide. Službenici BAMF-a bi se mogli ugledati na službenike u opštinama koji poslednjih meseci zbog velikog broja izbeglica rade u smenama i vikendom", rekla je Dreyer za dnevnik Bild am Sonntag.

Do kraja godine bi, prema predviđanjima ministar unutrašnjih poslova nemačkih saveznih pokrajina, broj izbeglica mogao premašiti granicu od jednog miliona. 

Izvor: HINA

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…