Nemačka prikupila 6,5 milijardi evra od prve zelene obveznice

Zelena ekonomija

Berlin, 03. septembar 2020. – Prva nemačka zelena obveznica naišla je na dobru tražnju investitora i nova emisija planirana je pre kraja godine.

Nemačka finansijska agencija je saopštila da je od desetogodišnje obveznice prikupljeno 6,5 milijardi evra nakon što su investitori pokazali interesovanje za više od 33 milijarde.

Zamenik nemačkog ministra finansija Jerg Kukis (Joerg Kukies) rekao je da je emisijom prvih državnih zelenih obveznica napravljen važan korak prema značajno ojačanoj ulozi Nemačke kao lokacije za održivo finansiranje.

Zelene obveznice su „tvin obveznice„, emitovane uz konvencionalne državne obveznice sa sličnim rokom dospeća i stopom povraćaja. Te vrednosne hartije imaju jedistvenu osobinu da investitori mogu da ih zamene za druge, identične konvencionalne obveznice.

Analitičar Mudisa Metju Kučijak (Matthew Kućtyak) rekao je da je takav pristup „inovativan“ i da „može da pomogne da se ublaže bojazni investitora oko likvidnosti zelenih obveznica„.

Nemačka želi da postane ključni igrač u ekološkom finansiranju. Ta zemlja je 2019. najavila zelene obveznice za drugu polovinu 2020, u sklopu borbe protiv promena klime.

Berlin planira da do 2023. potroši 54 milijarde evra u okviru klimatskog paketa koji uključuje uvođenje poreza na ugljenik kako bi se do 2030. emisija gasova sa efektima staklene bašte smanjila za 55% u odnosu na nivo iz 1990.

Nemačka se sprema za sveobuhvatne strukurne promene na putu do održive ekonomije koja ne utiče nepovoljno na klimu“, saopšteno je iz Agencije. „To neće doprineti samo borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, već će i povećati ukupnu inovativnu snagu i konkurentnost zemlje„, dodaje se.

Upućeni kažu da je odluka Nemačke da ponudi različite rokove dospeća dobra i da će doprineti da banke budu aktivnije na tržištu zelenih obveznica.

Evropska centralna banka nedavno je otvorila mogućnost da svoj program kupovine obveznica koristi za postizanje zelenih ciljeva.

Prethodni emitenti zelenih obveznica u zoni evra, poput francuskih ili holandskih, bili su fokusirani na prodaju jedne dugoročne hartije na oko 20 godina i njeno povečanje tokom godina.

Zelene nemačke obveznice nose prinos od -0,463% ili premiju od jedan bazni poen u odnosu na konvencionalne.

Nemačka se nada da će u 2020, uz drugu planiranu emisiju, prikupiti 11 milijardi evra od zelenih obveznica.

Francuska je, kako se navodi, u poslednje tri godine emitovala zelene obveznice u vrednosti od oko 27 milijardi evra.

Inače, na sekundarnom tržištu je prinos na nemačke obveznice pao na najniži nivo za više od nedelju dana od -0,48% nakon najvećeg pada na dnevnom nivou od početka juna, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…