Nemačka pred evropskim sudom zbog putarina

Evropski sud pravde

Brisel, 29. septembar 2016. (Euractiv) – Evropska komisija 29. septembra je saopštila da Nemačku izvodi pred Evropski sud pravde zbog plana da uspostavi sistem putarina koji po oceni Brisela diskriminiše strane vozače.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrint (Alexander Dobrindt) je pozdravio odluku Komisije i očekuje brzo okončanje postupka da bi se situacija razjasnila i sistem primenio.

Plan nemačke vlade je da se za putničke automobile uvede godišnja vinjeta za državne puteve i autoputeve, dok vozači koji žive u Nemačkoj neće imati dodatne troškove jer će im se za iznos putarine smanjiti taksa na automobile koju ionako plaćaju. 

Zbog toga je stav Komisije da Nemačka vlada ovim planom praktično plaćanje nameće samo strancima, i time krši načelo zarane diskriminiacije na osnovu državljanstva u Evropi, kao i načelo slobodnog kretanja dobara i usluga.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrint (Alexander Dobrindt) je rekao da pozdravlja odluku Komisije da se obrati evropskom pravosuđu jer će to, kako se navodi, razjasniti situaciju, preneo je AFP.  Dodao je da njegova zemlja od evropskog suda očekuje "brzu proceduru" kako bi se stvari razjasnile pre sprovođenja ovog sistema. 

Dobrint iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) bio je pobornik uvođenja putarine u Nemačkoj smatrajući da nije reč o diskriminaciji, i još prilikom usaglašavanja propisa krajem 2014. naveo je da je spreman da brani svoj stav i na sudu. Stav Dobrintove CSU bio je da strani vozači treba da plaćaju putarine jer smatra da nije pravedno da stranci besplatno putuju Nemačkom dok nemački vozači plaćaju putarine u okolnim zemljama, poput Austrije, Švajcarske i Francuske.

Parlament Nemačke je ovaj plan usvojio u maju 2015, i trebalo je da stupi na snagu 2016, ali je zamrznut zbog rezervi Evropske komisije koja je u junu 2015. pokrenula proceduru za kršenje propisa. 

Uoči usvajanja propisa saopšteno je da će na visinu putarine uticati snaga motora i ekološke karakteristike automobila a da će iznos biti maksimalno 130 evra godišnje, kao i da će stranci moći da plaćaju i desetodnevnu i dvomesečnu putarinu.

Putarine nisu neuobičajena tema za Evropsku komisiju, koja je 2012. od sedam članica EU zatražila da izmene odnos nedeljne i godišnje vinjete za korišćenje puteva, a razlog je bio isti kao i u sadašnjem slučaju Nemačke – diskriminacija stranih vozača, koja je po propisima EU zabranjena.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…