Nemačka planira prekid državne razvojne saradnje sa nizom zemalja

Bundestag

Berlin, 30. april 2020. – Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler planira da povuče nemačke stručnjake iz većeg broja zemalja, u sklopu najobimnije strukturne reforme u njegovom ministarstvu u poslednjih 12 godina.

Nemačka vlada trenutno je direktno aktivna u oko 85 zemalja, i to preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nemačke razvojne banke (KFW).

U približno trećini zemalja taj vid saradnje sada treba da bude okončan, potvrdio je političar iz vladajuće konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za nemačke medije.

 „Nova koncepcija ide ka tome da se u raznim zemljama povlačimo iz bilateralne razvojne saradnje„, rekao je Miler, precizirajući da će bilateralna saradnja biti pojačana tamo gde angažman Nemačke „stvarno čini razliku i gde se sprovode partnerske reforme„.

Miler je za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da će se Berlin sada usredsrediti na saradnju sa manjim brojem zemalja koje uz podršku Nemačke „ciljano sprovode reforme i neguju dobru vladavinu, štite ljudska prava i bore se protiv korupcije“.

Na spisku zemalja koje više neće biti primaoci takve vrste nemačke pomoći nalaze se, između ostalih, i Mjanmar, Nepal i Šri Lanka u Aziji, Burundi, Sijera Leone i Liberija u Africi i Kuba, Haiti i Gvatemala u Americi, pokazuje dokument u koji je uvid imao FAZ.

Nemački dnevnik navodi da su moguće i izmene.

Spisak je deo novog koncepta nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj „BMZ 2030“ koji resorni ministar želi da predstavi do početka leta.

Ministar Miler pojasnio je da prestanak nemačke državne saradnje u pojedinim zemljama ne znači i kraj svih aktivnosti. „Organizacije civilnog društva, političke fondacije, Crkve i privreda tamo i dalje mogu da nastave da se bave razvojnom politikom„, rekao je Miler.

Ministar je za novinsku agenciju DPA rekao da je proces „BMZ 2030“ sveobuhvatni reformski koncept nemačke razvojne politike sa ciljem da primena mera i sredstava bude delotvornija i racionalnija.

Upitan o preduslovima za saradnju, Miler je ponovio da se od partnerskih zemalja traži „ciljani uspeh u dobroj vladavini, u poštovanju ljudskih prava i u borbi protiv korupcije„.

Nemačka zato menja kurs i posle „desetina godina“ okončaće bilateralnu razvojnu saradnju sa jednim brojem država, rekao je ministar dodajući da će umesto toga biti ojačane multilateralne institucije i angažman civilnog društva i podstaknute investicije privatnog sektora.

Uz napomenu da će sve sadašnje mere bilateralne saradnje biti uredno privedene kraju, Miler je naglasio da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć svim zemljama u kriznim situacijama, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…