Nemačka: Nesporni pozitivni efekti uvođenja minimalne zarade

radno vreme

17. avgust 2016. (AFP/Euractiv) – Uvođenje minimalne zarade za sve zaposlene u Nemačkoj nije dovelo do masovnog otpuštanja, kako se strahovalo, pokazalo je istraživanje objavljeno 17. avgusta. 

Prema procenama, oko 60.000 radnih mesta je izgubljeno ili nije otvoreno zbog uvođenja minimalne zarade, dok su neka preduzeća povećala cene usluga i proizvoda i prilagodile radno vreme posledicama nove mere.

Istraživanje instituta IAB koji se bavi tržistem rada, sprovedeno je u oko 16.000 preduzeća i pokazalo je da je manje od 5% poslodavaca pogođenih uvođenjem minimalne zarade, odnosno onih koji su morali da od 1. januara 2015. povećaju zarade nekim zaposlenima, reagovalo otpuštanjem.

Gotovo svako peto preduzeće ili 18% povećalo je cene usluga i proizvoda, pošto je proizvodnja poskupela. Isti udeo preduzeća je prilagodio radno vreme a svako deseto je bilo opreznje prilikom zapošljavanja.

Prema procenama IAB-a, oko 60.000 radnih mesta je izgubljeno ili nije otvoreno zbog uvođenja minimalne zarade na ukupno 42 miliona radno aktivnog stanovništva, dok je otvoreno 436.000 stalnih radnih mesta za koje se plaćaju doprinosi.

Berlin je, raskrstivši sa duboko ukorenjenom tradicijom u Nemačkoj da se politika ne meša u pregovore poslodavaca i zaposlenih o platama, uveo prošle godine minimalnu zaradu od 8,50 evra bruto na sat.

Tada je procenjeno da će nova mera povećati platu za 9,5% zaposlenih. Sadašnja minimalna zarada od 8,5 evra bruto na čas odgovara bruto zaradi od 1.473 evra za puno radno vreme.

Uvođenje minimalne zarade je bio ustupak konzervativaca kancelarke Angele Merkel koalicionim partnerima, socijaldemokratama.

Pojedini političari desne orijentacije i ekonomisti tada su predviđali da će ova mera dovesti do otpuštanja radnika.

Nezaposlenost u Nemačkoj je sada najniža od ujedinjenja te zemlje i iznosi 6,1%.

Ipak, cene nekih usluga su porasle, na primer frizera ili taksi prevoza. To nije u većoj meri uticalo na inflaciju koju je zauzdao pad cene energenata.

IAB navodi da su iz ugla korisnika "nesporni pozitivni efekti" uvođenja minimalne zarade.

Minimalna zarada će u Nemačkoj biti povećana 1. januara 2017. na 8,84 evra na sat.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…