Nemačka – lider u ekologiji ili najveći prekršilac

Brisel, 28. decembar 2016. – Iako Nemačka voli da se vidi kao pionir u zaštiti životne sredine, kada je reč o primeni evropskih standarda Berlin teško da može da bude dobar primer.

Evropska unija pokrenula je 16 procedura zbog kršenja propisa protiv Nemačke jer nije na sprovela zakone o životnoj sredini.

U decembru je Nemačka dobila i pismo upozorenja zbog propusta u vezi sa aferom prikrivanja prekomernih emisija ugljen-dioksida u Folksvagenovim vozilima, prenosi Euractiv.

Stručnjak za zaštitu čovekove okoline iz nemačke ekološke partije Savez 90/Zeleni Peter Majvald (Meiwald) optužio je vladu Angele Merkel da je "višestruki prekršilac" kada je reč o propisima EU o prirodnoj sredini pozivajući Berlin da "konačno sprovede evropske propise o zaštiti sredine, prirode i građana".

Broj procedura koje je Brisel pokrenuo protiv Nemačke povećan je ove godine za dve, piše nemački list Tagešpigel (Der Tagesspiegel).

Nakon ovog svođenja računa u Tagešpigelu, Nemačka se opet našla na optuženičkoj klupi, i dobila je pismo upozorenja iz Brisela zbog toga što nije uspostavila sistem kažnjavanja kojim bi odvratila proizvođače automobila od lažiranja podataka o emisijama iz vozila, ali i zbog toga što nije dostavila sve tehničke informacije koje je Evropska komisija tražila. Nemačka je ovde proglašena krivcem zajedno sa još šest zemalja.

Berlin je u ovom slučaju reagovao ocenom da je kritika neutemeljena.

Glavna evropska sila se nada da će u nekim slučajevima kršenja evropskih propisa rešiti problem amandmanima, međutim, u drugim će Nemačka morati da se brani pred Evropskim sudom pravde.

Nemačka je trenutno u ovom pogledu na nizbrdici. Od 2009. broj procedura pokrenutih protiv nje u Briselu raste na godišnjem nivou.

Kako navodi Tagešpigel, pre sedam godina Brisel je imao samo osam slučajeva protiv Berlina. Inače, višegodišnji šampion po tom pitanju je Holandija.

Pri tome Nemačka ima stvarne probleme u borbi protiv zagađenja vazduha i vode, kao i kod zaštite prirode.

Brisel je npr. bio nezadovoljan što je Nemačka dozvolila vađenje peska i šljunka u zaštićenoj oblasti na obali Severnog mora. Dozvola je kasnije povučena ali se kompanija koja je dobila žalila.

Pored toga, odredbe Arhuske konvencije nalažu da šira javnost bude informisana i učestvuje u procesu donošenja odluka o ekološkim pitanjima. Nemačku optužuju da dovoljno ne poštuje te odredbe.

Problem predstavljaju i fine čestice u vazduhu. Nemački gradovi još se nisu potpuno adaptirali i izduvni gasovi i dalje zagađuju vazduh.

Skandal oko Folksvagena, koji je varao na testovima emisije štetnih gasova, samo je naglasio koliko još posla mora da se uradi.

Kako se ističe, nemačka automobilska industrija moraće da sprovede ozbiljne promene ako Berlin ne želi da se uskoro ponovo nađe pred sudom EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…