Nema volje za bolju atmosferu u Skupštini Srbije

Otvoreni parlament

Beograd, 23. septembra 2021. – Otvoreni parlament ocenio je da izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje su usvojene u Skupštini Srbije, predstavljaju još jednu potvrdu da ne postoji politička volja da se poboljša atmosfera u parlamentu.

Reč je o potezu kojim se samo formalno ispunjavaju preporuke međunarodnih institucija, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju Otvorenog parlamenta, Kodeks je izmenjen na isti način na koji je i usvojen u decembru 2020. godine – preko noći, bez uključivanja javnosti i po hitnom postupku, delimično odgovarajući na svega nekoliko preporuka domaćih i međunarodnih organizacija.

U saopštenju se dodaje da je i u samom obrazloženju predloga rečeno, osnovni razlog za usvajanje izmena je ispunjenje preporuka GRECO (Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije), ali i inicijativa Vlade.

Drugim rečima, Skupština Srbije nije samostalno, zarad zaštite javnog interesa i vraćanja poverenja građana u njen rad, uvidela nedostatke u dosadašnjoj, devetomesečnoj, primeni Kodeksa ponašanja, već je ovaj dokument iskorišćen za dobijanje brzih poena u međunarodnim izveštajima„, dodaje se u saopštenju.

Otvoreni parlament ocenio je da je ovo skupštinski saziv sa najmanje pluralizma u poslednjih 30 godina, a da poslanici koji su usvojili Kodeks ne prestaju sa zloupotrebom govornice za obračun sa političkim naistomišljenicima.

Zbog svega ovoga, nemoguće je u izmenama prepoznati bilo kakvu želju da parlament bude prostor u kojem poslanici štite javni interes, a ne pozornica sa koje se čuje govor mržnje, širi netolerancija i diskriminacija„, ističe se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…