1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Nema volje za bolju atmosferu u Skupštini Srbije

Nema volje za bolju atmosferu u Skupštini Srbije

Otvoreni parlament

Beograd, 23. septembra 2021. – Otvoreni parlament ocenio je da izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje su usvojene u Skupštini Srbije, predstavljaju još jednu potvrdu da ne postoji politička volja da se poboljša atmosfera u parlamentu.

Reč je o potezu kojim se samo formalno ispunjavaju preporuke međunarodnih institucija, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju Otvorenog parlamenta, Kodeks je izmenjen na isti način na koji je i usvojen u decembru 2020. godine – preko noći, bez uključivanja javnosti i po hitnom postupku, delimično odgovarajući na svega nekoliko preporuka domaćih i međunarodnih organizacija.

U saopštenju se dodaje da je i u samom obrazloženju predloga rečeno, osnovni razlog za usvajanje izmena je ispunjenje preporuka GRECO (Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije), ali i inicijativa Vlade.

Drugim rečima, Skupština Srbije nije samostalno, zarad zaštite javnog interesa i vraćanja poverenja građana u njen rad, uvidela nedostatke u dosadašnjoj, devetomesečnoj, primeni Kodeksa ponašanja, već je ovaj dokument iskorišćen za dobijanje brzih poena u međunarodnim izveštajima„, dodaje se u saopštenju.

Otvoreni parlament ocenio je da je ovo skupštinski saziv sa najmanje pluralizma u poslednjih 30 godina, a da poslanici koji su usvojili Kodeks ne prestaju sa zloupotrebom govornice za obračun sa političkim naistomišljenicima.

Zbog svega ovoga, nemoguće je u izmenama prepoznati bilo kakvu želju da parlament bude prostor u kojem poslanici štite javni interes, a ne pozornica sa koje se čuje govor mržnje, širi netolerancija i diskriminacija„, ističe se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…