Nema pomirenja bez dijaloga i ne uslovljavanja

Za uspostvaljanje pomirenja u regionu ključni su dijalog, neuslovljavanje suprotstavljenih strana, kao i da se javno govori o činjenicama zločina iz prošlosti, poručili su učesnici debate Koalicije za REKOM "Pomirenje iz ugla lokalnih političara i EU".

Profesor Univerzitetskog koleža u Londonu Erik Gordi rekao je da je za ozbiljnost priče o pomirenju potrebno, između ostalog, da taj proces "ide u dubinu", kao i da se govori o činjenicama i rasvetljavanju činjenica koje nisu rasvetljene. 

"Potrebno je priznavanje žrtava sa svih strana…, da se govori o činjenicama, jer priče ne smeju ostati tajne ni u kom smislu", rekao je Gordi i dodao da treba javno priznati "ono što se zna".

Kako je dodao, pomirenje podrazumeva dijalog između i unutar institucija, kao i između institucija i javnosti.

"Potreban je veći angažman institucija koje uživaju najveće poverenje javnosti u ovom regionu, a to nisu političke institucije nego tradiocionalne instutcije poput kulturnih, verskih i obrazovnih", ocenio je Gordi.

Koordinatorka projekta REKOM Nataša Kandić smatra da u regionu vlada potpuna ravnodušnost u odnosu na događaje u prošlosti.

Prema njenim rečima, REKOM se zalaže za seriju debata u kojima civilno društvo mora da pokaže odlučnost i da ukaže da kod pomirenja ne sme da bude uslovljavanja među državama.

"Hoćemo da pokažemo političarima da civilno društvo neće dozvoliti da se o toj temi ćuti i da nas ima dovoljno da održimo živom tu raspravu i da stalno podstičemo, tražimo, zahtevamo od političara da ispune svoju obavezu kao država, a to je da se stvore garancije neponavljanja zločina", navela je Kandić.

Na pitanje koliko političari svojim aktivnostima doprinose pomirenju u regionu, Kandić je rekla da gotovo svi političari u regionu po tom pitanju imaju specifičan odnos.

"Oni misle da je njihova obaveza da to posmatraju iz nacionalnog ugla i da drugima postavljaju uslove", zaključila je Kandić.

Na konferenciji u beogradskom Medija centru ukazano je da se širom regiona održava ukupno 15 debata na tu temu, a treća po redu biće održana sledeće sedmice u Zagrebu. 

REKOM je Regionalna komisija za utrdivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. 

Formirana je 2010. godine sa idejom da bude podstrek državama nastalim raspadom Jugoslavije kako bi se i same uključile u utvrđivanje istine o stradanju i patnji na hiljade ljudi.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…