Neki oblik zlostavljanja doživelo 19,8 odsto starijih

Neki oblik zlostavljanja ili zanemarivanja nasilja u trećem životnom dobu doživelo je 19,8 odsto starijih osoba, a u posleđnih godinu dana iskustvo zlostavljanja imalo je 11 odsto, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja ''Dobro čuvana porodična tajna – zlostavljanje starijih osoba''.

Istraživanje je pokazalo i da je 3.9 odsto starijih ispitanika doživelo fizičko nasilje, da je 7,8 odsto starijih prijavilo psihičko – verbalno nasilje, a da seksualno nasilje i dalje predstavlja tabu temu.

''Zlostavljanje je prisutno kod starih bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje ili socijalno ekonomski status'', rekla je Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije dodajući da je višestruko zlostavljanje, više različitih oblika zlostavljanja, doživelo 5,5 odsto ispitanika.

Ona je navela da je najveći rizik od finansijskog zlostavljanja te da istraživanje pokazuje da da makar jedan od navedenih oblika finansijskog zlostavljanja prijavljuje 11,5 odsto starijih.

Kako se navodi, najčešći oblik finansijskog nasilja nad starijima je krađa, a rizik predstavlja i činjenica da čak 13,5 starijih izjavljuje da ne odlučuje u potpunosti u tome na koji način troši sredstva kojima raspolažu.

Todorović je navela da stariji često ne percipiraju finansijsko nasilje i to što ne odlučuju o svojim prihodima ne smatraju nasiljem, a ima i onih koji se drže obrasca da im više nije potrebno jer su stari.

Prema njenim rečima, može se zaključiti da je finansijsko nasilje nad starijima značajno češće kada je starija osoba visoko obrazovana, jer oni koji imaju veću penziju češće su žrtve prevare i krađa.

Istraživanje je pokazalo da je 3,9 odsto starijih ispitanika doživelo fizičko nasilje, da je u poslednjih godinu dana to nasilje doživelo dva odsto starijih, kao i da je tri ili više puta to nasilje u poslednjih godinu dana doživelo 0,7 odsto starijih.

Todorović je istakla i da je psihičko, odnosno, verbalno zlostavljanje prijavilo 7,8 odsto starijih pri čemu je u proteklih godinu dana 4,6 odsto njih imalo iskustvo emocionalnog nasilja.

''Seksualno zlostavljanje se pokazalo kao najveći tabu među starijima pa je 51 odsto ispitanika odustalo od tog dela i nije želelo da odgovori na to pitanje, a samo jedna osoba je izjavila da je imala iskustvo pokušaja seksualnog kontakta od strane druge osobe'', rekla je Todorović dodajući da starije osobe nisu govorile o tome verovatno zbog osećanja sramote i stida.

Kada je zanemarivanje u pitanju, Todorović je istakla da se prema istraživanju može zaključiti da je ono češće izraženo među starijima sa ograničenom funkcionalnom sposobnošću.

Predsednik Crvenog krsta Dragan Radovanović rekao je da je u istraživanju dobrovoljno učestvovalo 800 starijih sugrađana iz svih krajeva zemlje, a da je cilj publikacije da se osvetli problem zlostavljanja, diskriminacije i zanemarivanja starijih sugrađana.

''Fenomen zlostavljanja i zanemarivanja starijih predstavlja ipak jedan tabu i pored toga što izgleda da se govori. Izgleda da se mnogo više o tome ćuti i u javnosti i u stručnim krugovima i zbog toga su ova istraživanja veoma značajna'', rekao je Rdaovanović.

Poverenica Brankica Janković rekla je da je, između ostalog, potrebno unaprediti normativni okvir kroz izmene i dopune zakona koji regulišu pravnu zaštitu od nasilja u cilju otklanjanja nedostatka i smetnji za efikasnu i delotvornu zaštitu starijih.

Kako je rekla radi se pre svega o porodičnom i krivičnom zakoniku, kao i o usklađivanju Zakona o policiji, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija sa Konvencijom SE.

Istraživanje ''Dobro čuvana porodična tajna – zlostavljanje starijih osoba'' realizovao je Crveni krst Srbije u saradnji sa Poverenicom za zaštitom ravnopravnosti, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…