Nejasni kriterijumi za izbor članova upravnih odbora RTS i RTV

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da javno saopšti kriterijume na osnovu koji su izabrani članovi upravnih odbora dva javna medijska servisa.

U saopštenju, NUNS i NDNV naveli su da se medju izabranima nalaze i osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da te funkcije neće obavljati u interesu gradjana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

"Tražimo od članova Saveta REM-a da takodje saopšte da li je na njih vršen politički pritisak prilikom izbora upravnih tela, pa su u velikom broju slučajeva umesto kandidata sa prestižnim biografijama i više puta potvrdjenim kompetencijama birali osobe sa problematičnom prošlošću ili stručnoj javnosti nepoznate i po svemu sudeći nedovoljno kompetentne ličnosti", navedeno je u saopštenju.

NUNS i NDNV su upitali kako je moguće da se u Upravnom odboru RTS-a našla Ljiljana Djurdjevac koja je "jedna od zloglasnih novinarki" iz perioda Miloševićevog režima i pritom i stalno zaposlena u REM-u.

"U najmanju ruku je neetično da REM u upravni odbor javnog servisa izabere svoju uposlenicu", ocenjuje se u saopštenju.

Upitali su i kako je moguće da politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun postane jedan od upravitelja RTS-a "ukoliko to nije upravo bliskost sa vlašću".

"Šta je to preporučilo estradnu umetnicu i učesnicu u rijaliti-programima Zoricu Šujicu da postane članica UO RTS? Kako je moguće da jedna od savetnica u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postane članica UO RTS? Šta je na kraju preporučilo za člana UO RTV-a Ištvana Terenjija, referenta prodaje u gradjevinskoj firmi?", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da javnost mora da bude obaveštena o biografijama svih izabranih članova, njihovim kompetencijama, kao i sa obrazloženjem REM-ovih odluka, da bi mogla da shvati zašto su oni proglašeni prikladnijim nego mnogi ugledni kandidati za upravne odbore javnih medijskih servisa koji nisu izabrani.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…