Neizvesno otvaranje poglavlja 30. juna

Evropski parlament

Mali su izgledi da se međuvladina konferencija Evropske unije (EU) i Srbije održi 30. juna i na njoj otvore ključna poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i osnovnim slobodama u pregovorima o članstvu jer Hrvatska još nije sasvim odustala od ranijih zahteva od Beograda, a dodala je i nove, poput odštete za ratne žrtve, rekli su agenciji Beta zvaničnici Saveta ministara EU.

Oni su naveli da na zasedanju Radne grupe Saveta EU za Zapadni Balkan 21. juna nije usaglašen pregovarački stav EU o otvaranju poglavlja s Beogradom, a o tome će se ponovo razgovarati na sastanku 27. juna.

Ukoliko bi uopšte došlo do nagodbe, morao bi da je potvrdi Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja članica (COREPER), koji će se sastati 30. juna, te bi tehnički bilo krajnje teško organizovati međuvladinu konferenciju Srbije i EU, dodali su isti izvori.

Ukazano je i na činjenicu da će se institucije EU narednih dana najviše baviti samitom Unije, zakazanim za 28. i 29. jun, kao i posledicama referenduma o ostanku Velike Britanije u EU, koji se održava 23. juna, te je realnije da se nagodba o otvaranju poglavlja sa Srbijom nađe na dnevnom redu u julu ili septembru.

Zvaničnici u Briselu rekli su da je za ostale partnere u EU problem i pad vlade u Hrvatskoj, pa ostaje pitanje kakav bi stav mogla imati buduća vlada te zemlje, dok se „otopljavanje“ odnosa srpskog premijera Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović zasad nije odrazilo na hrvatske zahteve i uslove za otvaranje poglavlja sa Srbijom.

Pored ranijih zahteva oko pitanja manjina i osporavanja regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, hrvatski predstavnici u EU potegli su i pitanje odštete žrtvama ratnih sukoba iz 1990-ih godina, tvrdeći da je to odgovornost Srbije.

Rumunija i Bugarska takođe stavljaju okvirne primedbe na prava manjina u Srbiji, rekli su funkcioneri Saveta ministara EU, napominjući da je problem i to što ni Velika Britanija ne želi da da zeleno svetlo za proširenje Unije, posebno zbog referenduma o britanskom članstvu.

Na pitanje Bete o održavanju međuvladine konferencije EU i Turske 30. juna u Briselu, na kojoj će Ankara otvoriti nova poglavlja u pregovorima s Unijom, zvaničnici su odgovorili da je to već ranije usaglašeno i deo je sveukupnog sporazuma EU i Turske o rešavanju izbegličke krize.

Izvor: Beta

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…