Neetičko izveštavanje medija o nasilju nad ženama

žrtva nasilja

Beograd, 10. avgust 2021. – Rezultati prve medijske analize u Srbiji koja se bavi izveštavanjem o nasilju nad ženama i reakcijom publike nad društvenim mrežama, pokazuju da mediji u čak 3/4 objava otkrivaju identitet žrtve i češće izveštavaju o konkretnim slučajevima i ličnim pričama žena koje su preživele nasilje, nego što se bave fenomenom, uzrocima i posledicama nasilja.

Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) je sprovela analizu „Standardno loše u nestandardno doba“ u saradnji sa organizacijom BeFem Tek..

Tek u nekoliko slučajeva medijski tekstovi su sadržali informacije za žrtve nasilja o tome kako da potraže pomoć.

Prema rečima direktorke UN Women u Srbiji Milane Rikanović, uobičajene greške su korišćenje inicijala žrtve, otkrivanje podataka o prebivalištu i drugih detalja iz privatnog života, koji dovode do lakšeg prepoznavanja žrtve u manjim urbanim i ruralnim područjima, a primećeno je i prisustvo rodnih stereotipa u objavama svih analiziranih medija.

Jedna od preporuka proistekla iz analize je da mediji treba odgovorno da upravljaju svojim nalozima na društvenim mrežama,  da o temi nasilja prema ženama treba izveštavati bez senzacionalizma i otkrivanja identiteta žrtve, kao i da treba balagovremeno ukloniti govor mržnje, uznemirujuće, ponižavajuće i nasilne komentare.

Analiza je sprovedena u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koji finansira Norveška ambasada u Beogradu, a istraživanje pokriva period vanrednog stanja u Srbiji uvedenog zbog širenja pandemije Kovid-19, od 15. marta do 6. maja 2020. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…