Nedovoljno urađeno u oblasti rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost

Beograd, 30. januar 2018. – Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je 30. januara da Srbija ne može biti zadovoljna onim što je urađeno u oblasti rodne ravnopravnosti i da ima još mnogo toga da se uradi, ali da su napravljeni određeni iskoraci u toj oblasti.

Na regionalnoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti rečeno je da je Srbija jedina zemlja izvan EU koja je ustanovila indeks rodne ravnopravnosti, a da je u normativnim okvirima u nekim segmentima, kao što je rodno budžetiranje, otišla ispred nekih članica EU.

Mihajlović je novinarima u Palati Srbija uoči regionalne konferencije o rodnoj ravnopravnosti i reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu kazala da je Srbija napravila određene iskorake i da će se nastaviti rad u oblasti rodne ravnopravnosti.

"Moja poruka je da je u oblasti rodne ravnopravnosti Srbija izabrana kao dobar primer zemlje koja je u prethodnih nekoliko godina postavila temelje u određenim dokumentima i napravila određene iskorake u toj oblasti", kazala je Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija je jedina zemlja izvan EU koja je ustanovila indeks rodne ravnopravnosti, koji Srbiji znače da vidi koje su oblasti koje treba popraviti u budućnosti.

Navodeći da će se nastaviti rad ne samo na zakonodavnom okviru i projektima kojima se osnažuju žene, Mihajlović je istakla da se mora shvatiti da bez muškaraca nema rodne ravnopravnosti.

"To treba da radimo zajedno. I Koordinaciono telo iniciralo je formiranje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost zemalja Zapadnog Balkana. Takvu inicijativu poslali smo EU, OEBS-u i ambasadi Velike Britanije. Vodimo već određene razgovore na tu temu", kazala je Zorana Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da su rodna ravnopravnost i nediskriminacija temeljne vrednosti društva u Srbiji.

"Srbija je u normativnim okvirima u nekim segmentima otišla ispred nekih zemalja članica EU, kao što je rodno budžetiranje", kazao je Ružić i dodao da je u upravi odnos žena i muškaraca 61 prema 39 što je pokazatelj koliko Srbija vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

Istakao je da je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave odnos žena prema muškarcima 90 prema deset.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović kazao je da zemlje Zapadnog Balkana još nisu dostigle najviše standarde po pitanju učešća žena u politikom životu.

"U ime Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova podsećam da je Srbija po pitanju političkog predstavljanja žena poodmakla u odnosu na zemlje regiona Zapadnog Balkana i zemlje EU. U Skupštini Srbije ima 30% žena", kazao je Omerović.

Omerović je kazao je problematično učešće žena u lokalnim samoupravama, jer u 169 opština u Srbiji samo je 12 žena predsednica opština, a 14 žena su zamenice predsednika opština.

"Mi nemamo ni 10% žena koje su direktori javnih preduzeća. Još se ženama ne daje ona pozicija i one funkcije koje same po sebi nose moć i one funkcije koje za sobom vuku i kontrolu finansijskih sredstava. Nažalost, žene dominiraju u sektoru lokalne samouprave gde treba puno da se radi. Sekretari opština u više od 60-70% slučajeva su žene", kazao je Omerović.

Omerović je kazao da se mora voditi računa o učešću žena svakog dana, a ne samo Osmog marta, odnosno da se mora izgraditi sistem u kojem će žene imati istu platu kao i muškarci za određeni posao.

"Uloga žene u društvu je ono bez čega se ne može. Bez žena svet ne postoji… Treba da izgradimo društvo u kojem će žena biti nosilac političkih i najtežih i najspecifičnijih funkcija", kazao je Omerović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je EU veoma angažovana zbog uvođenja rodne komponente u sve javne politike.

"Srećni smo da je rodna ravnopravnost postala važno pitanje u Srbiji i zahvaljujem potpredsednici Vlade na tome", rekao je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je značaj regionalne konferencije, jer je reforma javne uprave važna, kao i zajednički rad na tome.

"Sa Srbijom imamo dugu saradnju i OEBS je spreman da podeli svoja iskustva u ovoj oblasti", rekao je Oricio, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…