1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Nedovoljni kapaciteti sigurnih kuća u Srbiji

Nedovoljni kapaciteti sigurnih kuća u Srbiji

Foto: Milena Đorđević

Beograd – Postojeći kapaciteti sigurnih kuća u Srbiji odgovaraju na tek četvrtinu propisanog minimuma, saopštilo je Udruženje građana „Atina“.

Istraživanje o funkcionisanju i radu sigurnih kuća za žene i decu žrtve nasilja  pokazalo je da je broj raspoloživih mesta u sigurnim kućama u Srbiji manji za 74 odsto od propisanog standarda koji važi u zemljama Evropske unije.

Pored toga, kako navode, korisnice sigurnih kuća se suočavaju i sa bezbednosnim rizicima, imajući u vidu da je u svim sigurnim kućama došlo do kršenja tajnosti lokacije.

Pored nedovoljnih kapaciteta sigurnih kuća, istraživanje je pokazalo i da postoje izazovi u licenciranju sigurnih kuća, što, naglašavaju, ima nepovoljan uticaj na obavljanje i finansiranje usluga, na šta su ukazali i zaposleni.

U Srbiji, navode, trenutno radi 11 sigurnih kuća za žene i žrtve nasilja u porodici i jedno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima, od čega samo pet sigurnih kuća ima licencu za rad, dve su u postupku obnove licenciranja, a više od polovine, njih sedam, već osam godina u postupku licenciranja.

Programska menadžerka „Atine“ Jelena Hrnjak ukazala je i na neophodnost multisektorske saradnje, odnosno, saradnje sa ženskim organizacijama civilnog društva u oblasti pružanja podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja.

Imajući u vidu da na teritoriji Srbije samo jedna nevladina organizacija vodi licenciranu sigurnu kuću, a da se u Istanbulskoj konvenciji navodi da su sigurni smeštaji za žene kojima upravljaju ženske organizacije najsvrsishodniji način pružanja ove vrste podrške, ovo istraživanje je takođe i poziv državnim institucijama u Srbiji da promisle trenutne politike i postave zaštitu žena i dece sa iskustvom nasilja kao prioritet u svom radu„, rekla je Hrnjak.

Istraživanje, koje je sprovedeno tokom prethodne i početkom 2023. godine, obuhvatilo je svih 13 sigurnih kuća i jedno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima u Srbiji, odnosno, 33 predstavnice i predstavnika pružaoca usluge prihvatilišta za žrtve nasilja, i predstavlja pionirsko istraživanje u ovoj oblasti.

Cilj istraživanja je bio da utvrdi realno stanje kada je reč o trenutnom pružanju usluge prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja, kao i da se mapiraju izazovi sa kojima se sigurne kuće suočavaju prilikom pružanja usluga.

Najznačajniji rezultati istraživanja će biti prezentovani u okviru kampanje „Sigurne kuće. Sigurne žene“ koja će biti dostupna na društvenim mrežama UG „Atina“ – Fejsbuku, Tviteru i LinkedInu, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…