Nedostatak infrastrukture suštinski problem u odlaganju otpada

reciklaža

Beograd – Generalni sekretar Udruženja reciklera Srbije Marko Vučenović izjavio je da je nedostatak infrastrukture suštinski problem kada je reč o pravilnom odlaganju otpada.

Vučenović dodaje da građani u tim uslovima najviše mogu da doprinesu smanjenju otpada.

To je prvi zadatak svih nas, da stvaramo što manje otpada u meri u kojoj je to moguće. To znači da kupujemo ono što nam je nužno neophodno, da imamo razuman pristup„, rekao je Vučenović.

Osim toga, ukazao je da bi električne i elektronske uređaje trebalo koristiti i popravljati dokle god je to moguće, a onda kada nam više nisu adekvatani omogućiti njihovu ponovnu upotrebu tako što ćemo ih koristiti za neke druge svrhe, te s tim u vezi dodao da se mobilni telefon može koristiti i kao audio uređaj, kamera i slično.

To su prva dva nivoa u hijerarhiji upravljanja otpadom gde građani mogu najviše da doprinesu„, rekao je Vučenović.

Naveo je da je sledeći nivo reciklaža i napomenuo da je tu odgovornost građana da pokušaju da se informišu koliko je to moguće, a prva adresa kojoj treba da se obrate je, kaže, lokalna samouprava.

Mogu se obratiti i našem udruženju što i rade svakog dana. Mi im pružamo informacije koliko je u našoj moći, nažalost ponekad i nemamo odgovor na neko pitanje ne zato što ga ne znamo već zato što ne postoji rešenje za pojedine vrste otpada„, rekao je Vučenović.

Naveo je da je, kada je reč o problemu odlaganja otpada, situacija globalno tragična.

Rešavamo bazične probleme. Država u novije vreme, što je stvarno za pohvalu, ulaže velike napore. Izrađen je novi programski dokument za narednih 10 godina i obezbeđen novac što je jako bitno jer možemo da pričamo različite priče, ali ako ne postoji ozbiljan plan i novac koji će to da podrži, onda je to sve besmisleno„, rekao je Vučenović.

Istakao je da ne smemo više da gubimo nijedan dan na „besmislene rasprave i promašena rešenja“ i da država treba da reši problem odlaganja otpada, te dodao da je potrebno obezbediti infrastrukturu kako bi se otpad sakupljao na racionalan i ekonomičan način.

Problem nastaje s obzirom na to da se bavimo bazičnim problemima, a ne onim o čemu sam govorio – prevencijom koja nije pitanje samo za građane nego za ceo sistem, zatim ne bavimo se ponovnom upotrebom i bojim se da se ni reciklažom ne bavimo dovoljno jer to nije u fokusu kada nemate rešene bazične stvari„, rekao je Vučenović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…