Nedopustivo normalizovanje seksizma, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Autonomni ženski centar

Beograd – Povodom gestikulacije narodnog poslanika kojom je na grub način uvređena i uznemirena narodna poslanica, Autonomni ženski centar (AŽC) se pridružuje saopštenju Otvorenog parlamenta.

Prenosimo, u celosti, saopštenje za javnost Autonomnog ženskog centra.

AŽC izražava duboku zabrinutost zbog dešavanja u najvišem zakonodavnom telu Republike Srbije, kojim ne samo da se nastavlja trend urušavanja ugleda institucije parlamenta i vređa dostojanstvo svih poslanika i poslanica, kao i građana i građanki Srbije, već se normalizuju seksizam, diskriminacija i seksualno uznemiravanje svih žena.

Kao što Otvoreni parlament podseća “narodni poslanici u svojim obraćanjima ne smeju da koriste vulgarne, seksističke ili diskriminišuće gestove, kao ni da podržavaju ili odobravaju takve izjave svojim komentarima”, da takvo ponašanje “predstavlja vrstu verbalnog nasilja”, da je Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno “uznemiravanje, ponižavajuće postupanje, polno i rodno uznemiravanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće i uvredljivo okruženje” (čl. 12), Autonomni ženski centar ističe da je polno uznemiravanje krivično delo, i predstavlja “svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“ (čl. 182, st 3).

Narodna skupština ne sme da postane tabloidni medij koji degradira žene, a kako nije za očekivati da predsednik Narodne skupštine (u trenutku navedenog događaja predsedavajući), uvaži zahtev poslanica i poslanika da se ovaj incident u potpunosti istraži i sankcioniše, Autonomni ženski centar poziva nadležna državna i nezavisna državna tela da se oglase u skladu sa svojim nadležnostima i najoštrije osude ovakvo ponašanje narodnog poslanika, ali i nečinjenje predsednika Narodne skupštine, jer imunitet narodnih poslanika ne sme biti izgovor za kršenje zakona i nedolično ponašanje prema ženama, kao ni prema građanima i građankama Srbije.

Stoga, očekujemo da se preporukom mera oglasi Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, da saopštenjem i osudom postupaka reaguje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i njegova nova predsednica, kao i da se osudom dela oglasi novi ministar za ljudska i manjinska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…