Nedopustivo je žrtvovati ljudska prava da bi se podilazilo ekstremističkim grupama i pojedincima

Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 28. avgust 2022. – Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) ocenila je povodom najava o otkazivanju Evroprajda u Beogradu, da vlasti u Srbiji ne treba da ispunjavaju zahteve ekstremističkih grupa i pojedinaca, već da omoguće slobodu okupljanja.

YIHR je u saopštenju naveo da povezivanje Evroprajda 2022 sa složenom političkom situacijom na Kosovu pokazuje nedostatak razumevanja problema sa kojima se suočava LGBTIQ+ zajednica.

Izrazili su solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom u Srbiji, nakon poslednjih zvaničnih izjava predsednika i Vlade Srbije o mogućnosti zabrane planirane Evroprajd šetnje u Beogradu, i pozvali vlast u Srbiji da se ponaša odgovorno i da zaštiti osnovna ljudska prava LGBTIQ+ zajednice.

U saopštenju, YIHR je ukazao da sigurnost i bezbednost građana i građanki Srbije ne može biti postignuta zabranama i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, a kako su dodali, predstavnici LGBTIQ+ Srbije svakodnevno su izloženi brojnim napadima, govoru mržnje, fizičkom i psihičkom nasilju.

Naveli su i da je žrtvovanje osnovnih ljudskih prava, da bi se podilazilo ekstremističkim grupama i pojedincima „nedopustivo i predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije„.

Predsednik, a ni Vlada Srbije, ne mogu da otkažu ili odlože Evroprajd. To mogu da urade samo organizatori Evroprajda„, dodao je YIRH, navodeći da po zakonu, bezbednosnu procenu mora da dostavi Ministarstvo unutrašnjih poslova i da zvanične odluke o zabrani ovogodišnjeg Evroprajda još nema.

YIRH je najavio i da će njegovi aktivisti iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, 17. septembra 2022, šetati ponosno ulicama Beograda, solidarni sa LGBTIQ+ zajednicom.

Naveli su i da će poštovanje ljudskih prava i sloboda svih građana i građanki u regionu, posebno onih koji su na marginama društva, ostati osnovni principi rada i aktivizma Mreže YIHR.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…