Nedim Sejdinović novi predsednik NDNV-a

Nedim Sejdinović

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je na redovnoj izbornoj skupštini za predsednika izabralo novosadskog novinara i književnika Nedima Sejdinovića, koji je potom ocenio da se medijski zakoni neprestano krše.

Tom prilikom, Sejdinović je ocenio da se medijski zakoni neprestano krše."Medijske reforme su doživele potpuni kolaps i mi sada, umesto državnih, imamo partijske medije", rekao je Sejdinović na skupštini.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković ocenio je da je novinarstvo u velikoj defanzivi, da predstoje još teži dani, ali je poručio da "nema odustajanja".

Predstavnica Asocijacije slovačkih novinara Vladimira Dorčova Valtnerova kazala je da su takozvani manjinski mediji takođe neprestano na udaru i da rade pod pritiscima.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je NDNV udruženje koje je često na meti "dežurnih patriota" i dodao da u Srbiji "kao da se živi u filmu Dan mrmota, nikako da se izađe iz devedesetih".

Ljiljana Spasić iz pančevačke Građanske akcije kazala je da NDNV daje ogroman doprinos boljem razumevanju na prostoru bivše Jugoslavije, suprotstavljajući se falsifikatorima istorije.

Za predsednicu Izvršnog odbora (IO) NDNV-a izabrana je novinarka Radio-televizije Vojvodine Branka Dragović Savić.

Za članove IO izabrani su glavna urednica portala Agrosmart Slađana Gluščević, novinar RTV-a Čaba Presburger, novinarka agencije Beta i O radija Maja Leđenac i dosadašnji predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić.

On je imenovan i za programskog urednika udruženja.

Gruhonjić, nastavnik na Odseku za medijske studije novosadskog Filozofskog fakulteta i šef dopisništva agencije Beta za Vojvodinu, bio je predsednik NDNV-a u tri mandata, od 2004. godine.

Za generalnog sekretara udruženja imenovan je Duško Medić, a izvršni sekretar je Miloš Katić.

U Sud časti su izabrane novinarke Ranka Ivanoski, Gordana Perunović Fijat i Natalija Jakovljević.

U Savet NDNV-a izabrani su novinarka Žužana Serenčeš, književnik Laslo Vegel, novinarka Branislava Opranović, novinar i publicista Teofil Pančić i advokat Vladimir Beljanski. ;

Sejdinović se novinarstvom bavi od 1992. godine. Bio je urednik u listovima "Nezavisni" i "Bulevar", a sarađivao sa velikim brojem domaćih i stranih listova, među kojima su "Danas", "Pobjeda", "Helsinška povelja", "Reporter", "Građanski list", "Dnevnik", itd.

Od 2004. do 2012. godine bio je generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a od 2012. godine nalazio se na mestu predsednika Izvršnog odbora ovog udruženja.

Autor je brojnih medijskih istraživanja i analiza, projekata, saradnik mnogobrojnih domaćih i stranih organizacija koji se bave medijskim slobodama.

Sejdinović je i autor tri knjige proze i esejistike: "Hodočašće viška" (priče), "San svakog upaljača" (priče) i "Zatvorski sindrom".

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…