Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Raša Nedeljkov

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 250 događaja koji svedoče da funkcioneri koriste funkciju da promovišu svoju partiju, da bi se građanima nudili kao da sve ono što su izgradili nije učinjeno sredstvima građana“, kaže za televiziju N1 Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, koja se bavi i posmatranjem izbora.

Nedeljkov je rekao da je tokom vanrednog stanja ustanovljeno da su korišćeni položaji najviših činovnika za organizovanje skupova, koji bi, da je u toku kampanja, podsećali na fenomen funkcionerske kampanje.

Činjenica je da je nakon nekoliko događaja, podele respiratora u Novom Pazaru i Nišu bilo manje aktivnosti ali i dalje nisu prekinute. Kada je završeno vanredno stanje, naši posmatrači su izbrojali 250 događaja koji potpadaju pod tu kategoriju, to su lokalni i državni funkcioneri koji organizuju PR dogođaje kojim se promovišu rezultati i puštaju u rad neki pogoni i prikazuje se kao uspeh stranke nešto što je proizvod svih građana. Mi smo apelovali da se to zabrani, da funkcioneri tokom kapanje ne mogu da budu na događajima kojima se puštaju u rad projekti finansirani od svih građana, naročito ako su kandidati, a tome danas svedočimo“, rekao je Nedeljkov.

On kaže da su izmene koje su nastupile u zakonima toliko minorne, da se pojava funkcionerske kampanje nije umanjila, a kamoli iskorenila.

To je linija koja se u Srbiji izbrisala, šta je javni, a šta partijski interes. Važno je kako mediji izveštavaju, da li se vodi računa o tom fenomenu, da postoji balans izveštavanja. Mediji u Srbiji, naročito televizije sa nacionalnom pokrivenošću su potpale pod taj fenomen izveštavanja o funkcionerskim aktivnostima tokom kampanje“, rekao je.

Nedeljkov je rekao da su u Crti pratili pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću jer se građani primarno informišu sa tih televizija.

Izborni dan ćemo pratiti na reprezentativnom uzorku, imaćemo jasnu sliku kvaliteta poštovanja izbornih procedura. Posmatrači neće biti samo unutra, već i ispred, gde ćemo pokušati da dokumentujemo navode o korupciji, potencijalnim pritiscima, a poseban deo misije će pratiti van biračkih mesta, pratićemo RIK, i na koji način REM i Agencija za borbu protv korupcije reaguju u onim slučajevima gde su prekršeni zakoni“.

Tokom vanrednog stanja izveštavanje televizija o akterima vlasti je bilo 91 odsto, posmatrali smo prošireni prajm tajm, od 16.30 do ponoći merili smo svaki sekund, ogromna prednost aktera na vlasti. Kad smo analizirali kako se izveštavalo, ako ne neutralno onda pristrasno pozitivno, o akterima opozicije koja ide na izbore uglavnom neutralno, a o onima koji bojkotuju negativno i imali su mali procenat prostora da budu na televiziji. Predstavnici vlasti su mogli da govore samo za sebe, a oni koji su najavili bojkot o njima se govorilo“, objasnio je Nedeljkov.

Televizija N1 će od 3. juna, postavljati javno pitanja na koje učesnici izbora mogu da odgovore tako što će nam dostaviti snimljene izjave. Tako će publika N1 moći da čuje odgovore na pitanja od važnosti za građane i vidi razliku u stavovima učesnika izbora.

Odličan potez, to bi trebalo da bude normalno, da televizija i mediji preispituju programe i ideje stranaka, da sučeljavaju mišljenja i da kroz rezmenu stavova birači donose odluku kome će pokloniti poverenje. Istinomer godinama pokušava da dobije odgovor o ključnim problemima, odgovaraju samo neke partije. Nadam se da će Javni servis slediti vaš primer“, rekao je Nedeljkov.

Širom Srbije više od 120 posmatrača Crte će na terenu pratiti sve fenomene koji mogu da utiču negativno na izborni proces.

Pokušavaju da dokumentuju funkcionersku kampanju, dokumentuju slučajeve zloupotrebe javnih resursa, pokušavaju da prikupe svedočanstva i dokaze o sumnjama na kupovinu glasova, pritiska i ucena, ne bismo li pomogli organima da istraže te slučajeve do kraja i pokrenu određene procese. Drugi deo posmatrača posmatra medije, posmatramo i portale i štampu, dok jedan broj ljudi analizira naloge na mrežama“.

Govoreći o izveštaju REM-a o zastupljenosti političkih stranaka, Nedeljkov je rekao da slika iz tog izveštaja odudara od realne.

Puno nedostataka, imajući u vidu na koji način su se opredelili da mere različite medije, u isti koš stavljaju televizije sa nacionalnom pokrivenošću i kablovske emitere, uz izostanak merenja tona kako izveštavaju, doprineli su utisku da je slika drugačije nego što jeste, a građanima je dovoljno da upale televizor i vide da nedostaje pluralizam“, rekao je Nedeljkov.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…