Nedeljkov: Iako izbore organizuje RIK, birači mogu da glasaju samo na lokalnim izborima

Raša Nedeljkov

Beograd, 02. jun 2020. – Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti.

Ipak, moguće je da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

U izjavi agenciji Beta, Nedeljkov je rekao da je RIK u takvim situacijama nadležan za organizaciju izbora na svim nivoima i na svim biračkim mestima, ali da opštinske ili gradske izborne komisije utvrđuju rezultate za lokalne, odnosno za pokrajinske izbore.

Neposrednu tehničku pomoć na terenu prilikom distribucije i prikupljanja izbornog materijala će pružiti radna tela RIK-a koja su formirana na nivou svake lokalne samouprave. Birački odbori u stalnom sastavu formiraju se prema zastupljenosti poslaničkih grupa iz Narodne skupštine kako je i predviđeno RIK-ovim Uputstvom za sprovođenje izbora i Odlukom o koordiniranom sprovođenju izbora“, rekao je on.

Nedeljkov je dodao da građani u takvim situacijama mogu da se odluče da glasaju samo na jednom nivou jer će na izborima postojati tri posebna biračka spiska za sva tri nivoa izbora kao i tri različita glasačka listića.

Apsolutno je pravo birača da se opredeli po dolasku na biračko mesto da se upiše u izvod iz biračkog spiska i uzme glasački listić samo za lokalne izbore, a da to ne uradi za pokrajinske ili republičke izbore i obratno – neko može da glasa samo na republičkim ali ne i na lokalnim izborima. Ali, ako se birač potpisao u izvod iz biračkog spiska za republičke izbore, onda je dužan da preuzme glasački listić za republičke izbore“, rekao je on.

Govoreći o mogućnosti kontrole izbora, Nedeljkov se složio da je veoma mali broj stranaka koje imaju tako razvijenu strukturu da mogu da pokriju sva biračka mesta, ali je dodao da je važno da se pomene da stranke koje učestvuju na izborima i nemaju kontrolore, već članove biračkog odbora.

Ovo podvlačim zato što članovi biračkog odbora imaju zakonsku obavezu da sprovode izbore na biračkim mestima u skladu sa propisima, a ne samo da kontrolišu sprovođenje procedura. Iz dosadašnjeg iskustva praćenja izbora možemo reći da je broj stranaka koje imaju infrastrukturu da pokriju sva biračka mesta veoma mali“, rekao je Nedeljkov.

Nedeljkov je dodao da je mnogo veći problem obuka članova biračkih odbora, naročito u proširenom sastavu, što je jedan od glavnih razloga za česte primere slabog poznavanja pravila i procesa na biračkom mestu i bazičnih grešaka u postupku utvrđivanja rezultata.

RIK je, prateći preporuke za unapređenje izbornih uslova, prvi put ove godine organizovao određen broj obuka za potencijalne članove stalnog sastava biračkih odbora pre početka izbornog procesa i to je dobar pokušaj da se unapredi rad članova biračkih odbora„, dodao je Nedeljkov.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…