Nedeljkov: Čeka nas težak period iz perspektive slobode i vladavine prava

Raša Nedeljkov

Beograd, 21. april 2020. – Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov ocenio je da je najava ublažavanja mera donetih s ciljem obuzdavanja širenja infekcije novim koronavirusom, pre svega politička.

Dodaje i da “društvo smo čije se političke elite vode populizmom, i svoje odluke donose na osnovu rejtinga, a ne činjenica i saveta struke”.

Ovaj proces borbe s teškom bolešću se dešava uz ozbiljan nedostatak informacija i činjenica i teško je praviti analize kada ne baratate činjenicama. Srbije nije izolovan slučaj u svetu u tome, ali ovde postoje pritisci na sve koji misle drugačije, pod izgovorom borbe protiv pandemije, pogledajte samo korake koji su preduzeti da bi se sprečilo da mediji i novinari dođu do informacija“, kazao je Nedeljkov za N1.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da postoje politički razlozi u odlukama u vezi sa pandemijom.

Mi smo jedno od onih društava čije političke elite se vode populizmom, donose odluke na osnovu rejtinga, a malo vidimo odluke koje se zasnivaju na mišljenju struke, iako se stalno pozivaju na njega, malo je odluka koje su rezultat ozbiljnih razmišljanja. Nadam se da okolnosti jesu takve da opravdavaju relaksiranje mera, da neće biti posle ponovo ugrožavanje zdravlje građana. Isto tako se nadam da su sve mere na osnovu preporuka struke, ali sumnjam da su mnoge donete kako bi se stvorile oportunističke okolnosti za vladajuću elitu, pre svega zbog predstojećih izbora“, naglasio je Nedeljkov.

Dodao je da bi se izbori, koji su odloženi zbog epidemije, mogli održati krajem juna ili početkom jula, te da će brže relaksiranje mera biti neophodno kako bi predizborna kampanja mogla da krene.

Pa bi moglo da se posumnja da će se određene mere donositi zbog nekog političkog ćara, a ne iz stvarnih razloga“, kaže sagovornik N1.

Na pitanje da li se Aleksandru Vučiću žuri da „na silu stabilizuje stanje“, kako to pišu neki mediji, Nedeljkov kaže da je „svakom političaru u interesu da iskoristi okolnosti“.

Svakom političaru je u interesu da iskoristi okolnosti koje mu idu u korist. Monitoring Crte za poslednje dve nedelje marta, pred uvođenje vanrednog stanja pokazao je da je vlast na pet televizija s nacionalnom pokrivenošću imala 99 odsto vremena u ‘prajm tajmu‘. Vučić je u to vreme bio svaki drugi sagovornik. Dakle, polovina sagovornika je bio Vučić, dok predstavnika opozicije gotovo i da nije bilo“, izjavio je programski direktor Crte.

U prve dve nedelje aprila, dodao je, predstavnici opozicije koji se zalažu za bojkot izbora bili su prisutni u dva odsto slučaja, i oni su prikazani u negativnom kontekstu, kao i pet odsto opozicije koje se izjasnila za izlazak na izbore, i o njoj je izveštavano u neutralnom tonu.

Svakako, ne možemo govoriti o pluralizmu mišljenja. Ova situacija je ogolila duboki politički krah institucija, ne može se govoriti o iskonskoj potrebi za debatom, nismo čuli ni videli nikakav korak od parlamenta da pokuša da nađe način kako bi poslanici imali mogućnost da kontrolišu situaciju… Pojavila se informacija da će se parlament ponovo okupiti, ali je i ona došla iz usta čoveka koji ne bi trebalo da ima nikakve ingerencije u vezi s tim… Nismo čuli nijednom predsednicu Skupštine, predstavnike poslaničkih grupa… Bilo je tu samo predstavnika vladajuće elite, ali ne najrelevantnije, nego one koja bi trebalo da ima najmanje prostora da se pojavi u javnosti u ovoj situaciji“, ocenio je Nedeljkov.

Na pitanje da li bi opozicija koja bojkotuje parlament trebalo da razmisli da li da se u njega vrati, Nedeljkov kaže da je to pitanje za tu opoziciju.

Oni moraju da pronađu odgovor na to šta je u interesu njihovih birača. Ja ne mogu da komentarišem u tom smislu, jer bi me onda stavili na jednu ili na drugu stranu. U ovom trenutku nemam informacije na osnovu kojih bi mogao da argumentovano kažem neku svoju projekciju o daljim postupcima opozicije. Jasno je da će predizborna kampanja biti u lošijem stanju, iz perspektive poštovanja zakona i jednakom pristupu medijima. Ono što se pokazalo u prvim danima kampanje pre vandrednog stanja jeste da je funkcionerka kampanja obeležila taj period, a čak ni u ovom periodu nismo uspeli da nađemo tog političkog dostojanstva, da ostavimo te jeftine političke poene sa strane i stavimo interese građana u prvi plan“, naglasio je Nedeljkov.

Odluku Evropskog parlamenta da za sada suspenduje sve inostrane misije, što znači da neće biti poslata delegacija koja će posmatrati predstojeće izbore u Srbiji ukoliko budu organizovani uskoro, Nedeljkov vidi kao još jednu šansu za zloupotrebu.

To znači da će kontrole izbora biti još manje, da će prostor za manipulaciju i zloupotrebu biti veći, za jednostrano tumačenje pravila, koja će biti gotovo bez ikakve kontrole. To pokazuje da nas čeka težak period iz perspektive slobode i vladavine prava„, zaključio je Nedeljkov za N1.

.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…