NDNV upozorava na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji

mediji

Novi Sad, 02. april 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) skrenulo je danas pažnju javnosti na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji.

To se dešava pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Nakon hapšenja novinarke i članice Upravnog odbora NDNV Ane Lalić novinari u Srbiji su pred novim iskušenjem, jer država njihov rad i istinito, pravovremeno izveštavanje počela je da karakteriše kao ’krivično delo’ i ’dizanje panike’”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

S obzirom na ozbiljno ugrožavanje slobode informisanja u vanrednom stanju, NDNV je ocenio da je sada više nego neophodno da esnafska udruženja, nevladine organizacije i međunarodna zajednica budno prate ostvarivanje prava građana u Srbiji i da brane slobodu informisanja i prava koja im pripadaju.

Pozivamo i građane da ne dozvoljavaju da im vlasti ukinu pravo na profesionalno i istinito informisanje, jer samo tako mogu da donose kvalitetne i prave odluke za svoju sigurnost“, navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju NDNV-a, vanredno stanje nikako ne može da bude alat za urušavanje ljudskih prava, a novinarima i novinarkama mora da se omogući slobodno bavljenje profesijom u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

Smatramo da je glavna poruka ovakvih poteza vlasti u Srbiji – zastrašivanje javnosti, kao i samih novinara i novinarki koji obavljaju posao u interesu te javnosti“, navodi se u saopštenju.

NDNV je pozvao državne institucije da se ponašaju odgovorno i da poštuju kako Ustav Srbije tako i međunarodne akte za zaštitu prava medijskih radnika u vremenima krize.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…