NDNV: Što pre otkriti ko je pretio novinaru Stefanu Janjiću

Stefan Janjić

Novi Sad, 14. decembar 2019. –Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih da hitno otkriju ko je zloupotrebio identitet i pretio novinaru sajta Fake News Tragač i članu Suda časti NDNV, Stefanu Janjiću.

Novinarsko udruženje u saopštenju je navelo da je Janjić primio pretnje preko društvene mreže Fejsbuk, u kojima mu je jedna osoba napisala da zna njegovu kućnu adresu, kuda se kreće i gde radi.

Istovremeno mu je poručeno i da „kad padne mrak“ neka Janjić „očekuje druženje“.

Janjić je slučaj prijavio policiji i NDNV pomno prati rešavanje ovog slučaja. Zahtevamo od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom hitno reaguju i da zaštite Janjića”, isitiče se u saopštenju i dodaje da je NDNV slučaj prijavilo i preko kontakt tačke u institucijama za bezbednost novinara.

NDNV je pozvao novinarsku zajednicu kao i građane da dignu glas protiv pretnji i napada na novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

Bez zaštite novinara, nema demokratije. Reakcija javnosti i institucija treba da pokaže da je društvo spremno da zaštiti one koji rade u javnom interesu”, poručuje NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…