NDNV: Slobodan Arežina tužio RTV

Slobodan Arežina

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da je Slobodan Arežina Osnovnom sudu u Novom Sadu podneo tužbu protiv Radio-televizije Vojvodine zbog nezakonite smene sa mesta programskog direktora ove medijske kuće.

U tužbi se navodi da je ova smena, izvršena 4. maja ove godine, bila u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV, i zahteva se njeno poništenje.

U tužbi se takođe zahteva poništenje aneksa ugovora o radu kojom je Arežina premešten na drugo radno mesto, odnosno zahteva se njegov povratak na mesto direktora programa RTV-a.

Zastupnik Slobodana Arežine, advokatska kancelarija Beljanski, u tužbi takođe navodi da je objavljivanjem saopštenja Upravnog odbora RTV-a povodom smene programskog direktora, a koje je zasnovano na netačnim informacijama, naneta šteta tužiočevom profesionalnom ugledu.

NDNV podseća da su zbog nezakonite, političke smene Slobodana Arežine javno protestovali urednici, nivinari i drugi zaposleni u ovoj medijskoj kući. Arežina je inače na funkciju programskog direktora izabran na javnom konkursu na četvorogodišnji mandat, a smenjen je nakon godinu dana sa lažnim obrazloženjem.

Posle smene Arežine ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović, a potom je usledila lavina političkih smena urednika i novinara na RTV-u koje su bile povod za građanske proteste pod nazivom „Podrži RTV“.

Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…