NDNV protestuje zbog zastrašivanja novinarke VOICE

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da su novinarku redakcije Vojvođanskog instraživačko-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada Maju Živanović u jutarnjim časovima na ulicama grada pratila dvojica muškaraca. Novinarka ih je primetila u svojoj blizini iako je više puta promenila kretanje i lokaciju, a za događaj postoje i svedoci.

Dvojica su je dočekala ispred njene zgrade kada je krenula na posao. Jedan muškarac bio je visok, crn, sa zulufima, u jarko plavoj majici, dok je drugi bio niži, a obojica su u uvetu imala slušalice koje su bile povezane sa elektronskim uređajima.

Ceo slučaj prijavljen je Tužilaštvu u Novom Sadu i policiji u ispostavi Stari grad.

NDNV je zabrinut zbog ovakvih događaja i ocenjuje da su u pitanju jasni pritisci na novinare i njihov slobodan rad. NDNV oštro protestuje zbog ociglednog zastrašivanja novinarke Maje Živanović i preduzeće sve mere da je zaštiti, uključujući i obaveštavanje međunarodnih institucija i organizacija o događaju, pre svega onih koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Zahtevamo od nadležnih da hitno pronađu zastrašivače i da utvrde zbog čega je novinarka praćena, kao i ko je naložio njeno praćenje.

Novinarka Maja Živanović poručila je kroz saopštenje NDNV da se „nije uplašila i da će nastaviti svoja istraživanja, kao i da će tim VOICE redakcije takođe nastaviti da se bavi temama koje možda nisu prijatne nekima u ovoj državi, ali su zato veoma važne za građane“.

„Onima koji su posegnuili za metodama zastrašivanja poručujemo da smo daleko ispred njih i da nas neće sprečiti da objavimo sve do čega smo došli tokom naših istraživanja. Zakasnili ste sa praćenjem“, poručila je Živanović.

Podsećamo na tek saopštene rezultate o Stanju u medijskom sektoru u Srbiji, koji govore o tome da je u prošloj godini ono bilo najlošije u odnosu na poslednjih 15 godina prema Indeksu održivosti medija. Prema istraživanjima u Srbiji je posebno ugrožena sloboda govora, čemu svedoče i ovakve vrste pritiska, koje je upravo doživela novinarka naše redakcije.

Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…