NDNV: Profesionalno izveštavati o temama u vezi sa javnim zdravljem, ne dovoditi građane u zabludu dezinformacijama

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 11. mart 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je na novinare i medije da izveštavaju profesionalno o temama u vezi sa javnim zdravljem, a predstavnike vlasti i političkih partija da se ponašaju odgovorno i da porukama ne dovode građane u zabludu u pogledu opasnosti vezanih za korona virus i javno zdravlje.

Društvo je u saopštenju ukazalo da je nedopustivo širenje panike i korišćenje senzacionalističkih naslova i pozvalo novinare i urednike da te teme ne koriste za postizanje veće čitanosti ili gledanosti.

Nedopustive su i neodgovorne izjave zvaničnika, a nažalost i pojedinih zdravstvenih radnika, u kojima se građanima iznose netačne informacije i ‘šaljive poruke’, umesto da se pospešuje prevencija od širenja virusa„, ocenio je NDNV.

Društvo je podsetilo da je obaveza nosilaca javnih funkcija i predstavnika zdravstvenih institucija da javnosti saopštavaju relevantne podatke i savete zasnovane na utvrđenim naučnim činjenicama, u interesu građana, a štiteći pravo na privatnost obolelih.

Našim kolegama i koleginicama savetujemo strogo poštovanje profesionalnih standarda iz Kodeksa novinara Srbije„, naveo je NDNV i dodao da novinari u izveštajima treba da se oslanjaju na informacije koje objavljuju zvanične institucije, dok prilikom izbora sagovornika treba da vode računa o kredibilnosti i kompetentnosti sagovornika.

Društvo je poručilo kolegama da koriste proverene izvore i objasne građanima na koji način mogu da se zaštite i kako da se ponašaju odgovorno.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti identiteta obolelih i ugroženih. Novinari i novinarke su dužni da poštuju privatnost i da objavljuju samo one detalje koji su od javnog interesa„, istakao je NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…