NDNV: Proces predlaganja i izbora članova REM-a protivan interesima javnosti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 14. februar 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da nije učestvovalo u izboru člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojeg su imala pravo da predlože udruženja novinara, jer taj proces smatra nelegitimnim i protivnim interesu javnosti.

Ostavke prethodnih članova REM u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem, ocenilo je Društvo u saopštenju.

Kako se dodaje, kandidati koje su predložila novinarska udruženja, predložena su bez konsultacija sa NDNV i nemaju podršku tog društva.

Društvo je ukazalo da je posebno zabrinuto informacijama o „džentlmenskom dogovoru“ koji je postignut na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje prema kojem bi u ovom sazivu REM kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.

Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice„, istakao je NDNV i podsetio da je nedavno usvojenom strategijom javnog informisanja predviđeno da se nakon izmena Zakona o elektronskim medijima, ponovo biraju svi članovi REM.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…