NDNV objavio Vodič za izveštavanje i Preporuke za bezbednost novinara o koronavirusu

novinari

Novi Sad, 14. mart 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) objavilo je Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju, kao i Preporuke za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19).

Želja NDNV-a je da ovim smernicama podrži odgovorno novinarstvo i da daje podstrek medijima da umesto senzacionalističkih naslova i objava na prvom mestu imaju javni interes”, naveo je NDNV u Vodiču.

NDNV je podsetio kolege da, osim toga što moraju biti odgovorni, moraju i da informišu i edukuju građane i građanke o problemima, kao i da vode računa da njihovo izveštavanje nipošto ne širi paniku ili dodatni strah u zajednici.

Pozvali su kolege da koriste vodič u svakodnevnom radu, kao dodatak Kodeksu novinara Srbije i Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

Vodič je izrađen po ugledu na sličan dokument američkog Dart Centra za novinarstvo i traumu, uz specifična domaća iskustva.

Vodič sadrži poglavlja: Pre svega prikupite osnovne informacije, Mapirajte epidemiju, Pronađite stručnjake, Neka bude jednostavno, Recite kako se bolest širi a kako se ne širi, Vodite računa o posebno osetljivim grupama, Pratite situaciju – održavajte kontakte sa nadležnima, Naglašavajte prevenciju, Ukoliko ste u mogućnosti – vizualizujte ključne informacije, Budite sažeti, Vodite računa o tome kako se izražavate, Zaštita privatnosti zaraženih, Odgovornost novinara.

Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19) sadrže bezbednosne informacije o tome kako da zaposleni u medijima zaštite sopstveno zdravlje u uslovima izveštavanja o pandemiji.

Pozivamo novinare, medijske radnike, urednike i menadžment da se striktno pridržavaju ovih preporuka i da vode računa o bezbednosti zaposlenih u medijima. NDNV će i u narednom periodu pružati podršku novinarima u ostaviranju svojih prava u vezi sa profesionalnim ponašanjem i radom”, naveo je NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…