1. Početna
  2. Društvo
  3. NDNV objavio Vodič za izveštavanje i Preporuke za bezbednost novinara o koronavirusu

NDNV objavio Vodič za izveštavanje i Preporuke za bezbednost novinara o koronavirusu

novinari

Novi Sad, 14. mart 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) objavilo je Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju, kao i Preporuke za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19).

Želja NDNV-a je da ovim smernicama podrži odgovorno novinarstvo i da daje podstrek medijima da umesto senzacionalističkih naslova i objava na prvom mestu imaju javni interes”, naveo je NDNV u Vodiču.

NDNV je podsetio kolege da, osim toga što moraju biti odgovorni, moraju i da informišu i edukuju građane i građanke o problemima, kao i da vode računa da njihovo izveštavanje nipošto ne širi paniku ili dodatni strah u zajednici.

Pozvali su kolege da koriste vodič u svakodnevnom radu, kao dodatak Kodeksu novinara Srbije i Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

Vodič je izrađen po ugledu na sličan dokument američkog Dart Centra za novinarstvo i traumu, uz specifična domaća iskustva.

Vodič sadrži poglavlja: Pre svega prikupite osnovne informacije, Mapirajte epidemiju, Pronađite stručnjake, Neka bude jednostavno, Recite kako se bolest širi a kako se ne širi, Vodite računa o posebno osetljivim grupama, Pratite situaciju – održavajte kontakte sa nadležnima, Naglašavajte prevenciju, Ukoliko ste u mogućnosti – vizualizujte ključne informacije, Budite sažeti, Vodite računa o tome kako se izražavate, Zaštita privatnosti zaraženih, Odgovornost novinara.

Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19) sadrže bezbednosne informacije o tome kako da zaposleni u medijima zaštite sopstveno zdravlje u uslovima izveštavanja o pandemiji.

Pozivamo novinare, medijske radnike, urednike i menadžment da se striktno pridržavaju ovih preporuka i da vode računa o bezbednosti zaposlenih u medijima. NDNV će i u narednom periodu pružati podršku novinarima u ostaviranju svojih prava u vezi sa profesionalnim ponašanjem i radom”, naveo je NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…