NDNV neće učestvovati na skupu koji otvara Vučić, neprijatelj medijskih sloboda

Nedim Sejdinović

Novi Sad, 21. novembar 2016. (Autonomija) – Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je, iz protesta, učešće na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu i naveo da to čini iz razloga jer je najavljeno da će je otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je ”provereni neprijatelj medijskih sloboda”.

“Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje”, naveo je Sejdinović uotvorenom pismu upućenom generalanom sekretaru medijske organizacije SEEMO Oliveru Vujoviću.

Sejdinović je naveo da Vučićeva vlada vrši “užasan, konstantan pritisak” na medijske slobode, te da su zbog toga mnogi novinari sprečene da profesionalno obavljaju svoj posao, a da su neki od njih doživeli i razne vrste poniženja, pa i torture.

“Mnogi novinari u Srbiji ostaju bez posla, i to samo zbog toga što su posvećeni novinarstvu i medijskim slobodama”, poručio je predsednik NDNV-a.

On je podsetio da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u “zločinačkoj Miloševićevoj vlasti” i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski Zakon o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mestu ministra informisanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

“O veoma lošem stanju medijskih sloboda u Srbiji možete da se uputite ne samo iz brojnih istraživanja već i iz Izveštaja Evrospke komisije o napretku Srbije za 2016. godinu. U nadi da će neki vaši budući skupovi imati više obzira prema našim kolegama, srdačno vas pozdravljam”, naveo je Sejdinović.

Danas i sutra u Beogradu se održava regionalni medijski skup “Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje?”

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…