1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. NDNV najoštrije osudio kampanju mržnje protiv novinarke Ane Lalić

NDNV najoštrije osudio kampanju mržnje protiv novinarke Ane Lalić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 16. april 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je najoštrije osudilo kampanju mržnje na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

NDNV je pozvalo nadležne institucije da konačno razviju sistem zaštite onih koji koji rade u javnom interesu, kao što su novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Upozoravamo donosioce odluka da je govor mržnje dosegao takve razmere da je društvo dovedeno na ivicu sukoba, te da izostanak adekvatne rekacije može imati pogubne posledice”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da su i ovaj slučaj prijavili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara kao i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, i najavili da će pružiti pravnu pomoć koleginici Lalić u nameri da pred sudom traži zaštitu svojih prava.

Ovakva kampanja protiv koleginice Lalić predstavlja očigledan primer govora mržnje, ali ukazuje i na to da se naše društvo nije bavilo sistemskim rešenjima borbe protiv ovakvog vida ekstremizma, niti institucije, nažalost, pokazuju nameru da konačno počnu da primenjuju propise kojima se ovakve pojave sankcionišu”, ocenio je NDNV.

Oni su pozvali i građane i građanke da se suprotstave napadima na novinare i da daju podršku onima koji u njihovo ime postavljaju pitanja i ukazuju na probleme u društvu.

Nakon što je početkom meseca Ana Lalić privedena zbog teksta na portalu Nova.rs koji se bavio zaštitom medicinara za vreme epidemije, otpočeli su brojni napadi na nju na društvenim mrežama i u tabloidima bliskim vlastima.

Njeno ime, uz opasne poruke u kojima je optužuju da radi protiv interesa države, počelo je da se pojavljuje kao plaćeni oglas na različitim gugl servisima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…