NDNV: Hitno otkriti da li je ugrožena bezbednost novinarke Ane Lalić

Ana Lalić

Novi Sad, 01. maj 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od istražnih organa da hitno otkriju sve okolnosti oštećenja gume na automobilu novinarke i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić, kao i to da li je njena bezbednost ugrožena.

Ana Lalić zatekla je jutros na parkingu probušenu gumu na svom automobilu odlomljenim oštrim predmetom i po njenom pozivu policija je izvršila uviđaj.

Od policije i od tužilaštva tražimo da ovaj slučaj tretira kao prioritet u svom radu, jer se protiv Ane Lalić u prethodnom periodu vodila ozbiljna kampanja kako na naslovnim stranicama raznih tabloida, tako i na društvenim mrežama i to zbog toga što je pisala o nedostatku zaštitne opreme zdravstvenim radnicima koji se bore protiv epidemije„, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Udruženje je podsetilo da je Ana Lalić bila privedena po prijavi Kliničkog centra Vojvodine zbog optužbe da širi paniku, ali je tužilaštvo odbacilo tu prijavu kao neosnovanu, dok su lekari iz Kriznog štaba kasnije potvrdili to o čemu je pisala.

NDNV je izrazilo zabrinutost za bezbednost koleginice, posebno imajući u vidu poruke političkih aktera koji su se ovih dana napadali novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima.

Krajnje je vreme da da institucije Srbije shvate ozbiljnost situacije, a da građani i građanke jasno traže od onih koji su izabrani i postavljeni da vode institucije da se odgovorno ponašaju. Upozoravamo javnost da se kreira atmosfera koja predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost celog društva„, ukazalo je NDNV se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…