NDNV: Država nečinjenjem podstiče ugrožavanje sigurnosti novinara u Srbiji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 06. januar 2017. (NDNV) – Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je podnošenje “tajnih” krivičnih prijava od strane policije, za koje niko ne zna, ni javnost, pa ni oštećeni, a koje, po svemu sudeći, skupljaju prašinu u nekoj od polica Tužilaštva – daleko od adekvatne reakcije države na pretnje smrću koje dobijaju novinari i medijski poslenici.

NDNV u svom saopštenju ukazuje da su njihova dva člana – Nenad Mihailović i Bojan Babić, autori popularne web emisije “Lični stav” – već dve godine kontinuirano izloženi verbalnom nasilju i pretnjama, među kojima su i brojne pretnje smrću, te da država na to nije reagovala.

Njihove tvrdnje demantovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem da je podnelo pet krivičnih prijava povodom ovih pretnji.

Odgovor Ministarstva je u najmanju ruku ciničan, s obzirom da Mihailović i Babić i dalje redovno dobijaju pretnje koje se intenziviraju u poslednje vreme i koje im onemogućavaju nesmetan život i rad, a da policija ništa nije preduzela da ih zaštiti, navode u NDNV.

Takođe, potpuno je nejasno zašto o ovim krivičnim prijavama MUP nije obavestio ni javnost, niti oštećene, kao što je potpuno neprihvatljivo da one još nisu procesuirane, s obzirom na činjenicu da svojevrsna kampanja protiv Mihailovića i Babića traje već dve godine.

NDNV zahteva od MUP-a i nadležnih tužilaštava da pod hitno saopšte javnosti šta se dešava povodom ovih krivičnih prijava, kao i šta je sa drugim slučajevima prijavljenih napada. Osim toga, policija mora da preduzme i druge zakonski predviđene mere kako bi obezbedila njihovu sigurnost.

Mihailović i Babić su u samo jednom slučaju dali iskaz povodom pretnji i tada su jedini put obavešteni da je podnesena krivična prijava. Tada su odustali od gonjenja jer je bilo u pitanju maloletno lice koje se potpisalo punim imenom i prezimenom. Smatrali su, međutim, da to nije zadovoljenje pravde, s obzirom da desetine drugih pretnji smrću nisu sankcionisane. Interesantno je da su Mihailović i Babić od MUP-a dobili informaciju da ovo Ministarstvo nema novca koji bi omogućio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju počinilaca.

Nažalost, nisu samo Mihailović i Babić izloženi pretnjama, pa bi bilo dobro da nadležni državni rgani saopšte šta se dešava i u drugim slučajevima ugrožavanja sigurnosti novinara, odnosno da li su i tu podnesene nekakve krivične prijave i šta se sa njima događa.

U suprotnom, NDNV ostaje pri tvrdnji da država nečinjenjem podstiče ugrožavanje sigurnosti onih novinara i medijskih poslenika koje je proglasila za neprijatelje vlasti.

Da država može da bude i efikasna kada hoće, pokazuje se kada su na meti pretnji predstavnici vlasti. Te pretnje bivaju sankcionisane brzinom svetlosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…