NDNV: Ćutanjem o napadima na novinarke N1 država toleriše fašizaciju društva i uspostavljanje ‘zakona rulje’

TV N1

Novi Sad, 22. februar 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih državnih organa da konačno zaštite novinarke N1 koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao.

Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja Đurić, novinarka N1 koja je na portalu prismotra(.)net označena kao novinarka N1 koja je ‘pravila filmove protiv Srbije’. Inače, isti sajt je u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije sa društvenih mreža”, ukazuje se u saopštenju udruženja.

Kako se navodi, u tekstu o Vanji Đurić, osim drugih filmova na kojima je radila, navodi se i dokumentarni film “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

Podsećamo javnost da su NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma. U Nišu su pretnje kulminirale, a filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih pretnji smrću”, ističe se u saopštenju..

Dodaje se da su prošle godine autorke filma “Albanke su naše sestre”, Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović već primile veliki broj uvreda i pretnji smrću, te da je NDNV slučaj prijavio svim nadležnim institucijama kao i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, ali da do danas nije bilo nikakvog sudskog epiloga.

Neshvatljivo je, nedozvoljivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje ‘zakona rulje’”, upozorava NDNV.

Udruženje je pozvalo nadležne institucija da konačno reaguju na napade, te apelovalo na građane da izraze solidarnost sa novinarima koji rade u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih građana, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…