NAT: Neki fakulteti bez akreditacije, brucoši da budu obazrivi

Nacionalno akreditaciono telo

Beograd, 24. avgust 2022. – Akreditacija je prva i najveća provera kvaliteta obrazovne institucije, kaže vršilac dužnosti direktora Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) Ana Šijački.

Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) obavlja poslove akreditacije, provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju u Srbiji.

Šijački poručuje novim brucošima da dobro obrate pažnju šta upisuju i da li je fakultet za koji su se opredelili akreditovan.

NAT insistira na tome da institucija mora na svom sajtu da ima objavljene validne podatke o tome da li je akreditovana, kao i šta je od studijskih programa akreditovano, dodala je Šijački.

Ukazala je da ti podaci nekada nisu ažurirani i poručila da se studenti i njihovi roditelji na sajtu Nacionalnog akreditacionog tela mogu tačno informisati o tome šta je akreditovano.

Istakla je da se podaci na tom sajtu ažuriraju svake nedelje posle sednice Komisije za akreditaciju, koje se održavaju utorkom, dok se, kako je dodala, podaci ažuriraju obično četvrtkom.

Govoreći o razlozima zbog kojih neki fakulteti ne dobiju akreditaciju, Šijački je navela da se oni razlikuju za univerzitete, fakultete i studijske programe, ali da je najčešći razlog nedovoljan broj nastavnika ili njihova nekompetentnost.

Pojasnila je da to ne znači da ti nastavnici nisu kompetentni da predaju uopšte na fakultetu već da su kompetentni da predaju određen predmet ili predmete, a da se obično od njih traži da predaju više predmeta, pa i za one za koje nisu kompetentni.

Šijački je rekla da dva fakulteta nemaju akreditaciju, ali nije navela o kojim ustanovama je reč jer su u žalbenom postupku.

Na njihovom sajtu piše da su u procesu akreditacije. Jedan od tih fakulteta je u početnoj akreditaciji, a drugi je izgubio akreditaciju i oni su sad u žalbenom postupku„, rekla je Šijački i dodala da je reč o privatnim fakultetima.

Navela je da 26 studijskih programa nema akreditaciju i da su neki od njih u žalbenom postupku, a neki nisu, te napomenula da žalbeni postupak traje više meseci.

Istakla je da je akreditacija prva i najveća provera kvaliteta obrazovne institucije i da se dobija na sedam godina.

Svake četvrte godine postoji spoljašnja kontrola kvaliteta gde mi ponovo, kao telo, organizujemo recenzentsku komisiju koja na sredini akreditacionog procesa proverava kako sve to funkcioniše. Takođe, institucije su dužne da nas na godišnjem nivou obaveste koje su izmene unele u svoje studijske programe„, kazala je Šijački.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…