1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Nastavljaju se pregovori o TTIP uz protest Grinpisa

Nastavljaju se pregovori o TTIP uz protest Grinpisa

EU planira da završi pregovore sa SAD o opsežnom trgovinskom sporazumu (TTIP) do kraja mandata sadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, odnosno tokom ove godine, potvrđeno je 22. februara iz Brisela. Ovaj sporazum ima brojne protivnike u Evropi. Aktivisti Grinpisa održali su protest uoči nastavka pregovora u Belgiji, a ozbiljna pravna analiza u Velikoj Britaniji pokazala je da bi sporazum predstavljao opasnost za državni zdravstveni sistem.

Uoči 12. runde pregovora o TTIP-u, Grinpis je poslao saopštenje i fotografije u kojima tvrdi da su njegovi aktivisti "blokirali tajne pregovore" o tom sporazumu. 

Međutim, kako prenosi EU Obzerver (EUObserver), aktivisti trljaju ruke pre vremena. Evropska komesarka Sesilija Malmstrom potvrdila je za izdanje austrijskog dnevnika Der Standard od 22. februara da SAD i EU planiraju da pregovore okončaju ove godine. 

Portparol Bele kuće nedavno je rekao da se može dogoditi da se sporazum ne postigne u mandatu trenutnog predsednika, ali je Evropska komisija sredinom februara ocenila da je postizanje sporazuma u tom roku moguće i da je to i dalje cilj kako Brisela tako i Vašingtona. 

Komisija, kako prenosi EU Obzerver, još ne poredi kandidate na predsedničkim izborima u SAD da bi utvrdila da li su neki od njih pretnja za sporazum, a izvor iz Komisije smatra da TTIP uživa veću podršku u obe dominantne partije u SAD od nekih drugih sporazuma o slovodnoj trgovini.  

Međutim, deo evropske javnosti se odlučno protivi ovom sporazumu, a u Grinpisu navode da je peticiju protiv TTIP-a potpisalo 3,5 miliona evropskih građana, dok je stotine hiljada izašlo na ulice Berlina, Amsterdama, Brisela i drugih glavnih gradova u EU da izraze zabrinutost. 

Pregovori bi trebalo da traju celu nedelju, a kako navodi izvor iz Evropske komisije na koji se poziva EU Obzerver, cilj je da se postigne jasan uvid u konkretne ciljeve TTIP-a u svim sektorima koji su obuhvaćeni pregovorima, a za sada ih je devet. U narednoj rundi bi trebalo da se započne rad na tekstovima. 

Do kraja jula 2016. bi trebalo da se održe još dve runde, a izvor iz Komisije navodi da je cilj da se do tada završe gotovo svi tekstovi, uz ograničeni broj otvorenih pitanja. 

Kao primer konkretnih odluka navodi se pitanje da il se može smanjiti broj inspekcija u farmaceutskom sektoru, jer se po sadašnjim standardima kompanija koja iste proizvode prodaje sa obe strane Atlantika podvrgava kontrolama oba regulatora. 

Opasnost za zdravlje i javni interes?
 
Grinps, koji poziva na obustavljanje pregovora, tvrdi da se pod maskom uklanjanja trgovinskih barijera ustvari krije uklanjanje standarda u zdravstvu, životnoj sredini i načinu života. 

"U TTIP nije reč o trgovini, već o širenju moći multinacionalnih kompanija nauštrb ljudi i životne sredine Reč je o tome da se trgovina i privilegije kompanija stave ispred javnih usluga i zaštite javnosti", navodi se u saopštenju. 

U međuvremenu, jedan od uglednih pravnika za evropsko pravo u Velikoj Britaniji poručio je da bi TTIP doveo do toga da bi privatizacija elemenata zdravstvenog sistema Britanije blila nepovratna, odnosno da naredne vlade ne bi mogle da ih vrate u javne ruke. 

Ovo je ocenjeno u pravnoj analizi, koju je od Majkla Baušera (Michael Bowsher), nosioca prestižne titule Kraljičnih savetnika, zatražio sindikat Junajt (Unite). U analizi se naovdi da bi TTIP dao investitorima nova prava, koja prevazilaze propise Velike Britanije, EU i ugovore britanske dravstvene službe. Po njegovoj oceni, sporazum predstavlja "stvaram i ozbiljan rizik" za buduće odlučivanje vlade o zdravstvenom sistemu. 

Kako je preneo Gardijan (The Guardian), Baušer jedino rešenje vidi se u isključivanju službe nacionalnog zdravstvenog sistema iz TTIP. 

Baušer je upozorio i da bi pravila o javnim nabavkama primorala zdavstvenu službu da traži spoljne ugovrače za usluge koje želi da zadrži u svojim rukama.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…