Nastavlja se rast broja prekršaja Kodeksa novinara Srbije

Savet za štampu

Beograd, 19. februar 2020. – Trend rasta broja prekršaja Kodeksa novinara Srbije se nastavlja, a u drugoj polovini prošle godine u osam dnevnih štampanih novina uočeno je ukupno 5.057 tekstova sa bar jednim prekršajem, saopštio je Savet za štampu.

U odnosu na prethodni monitoring zabležen je rast broja prekršaja od 17 odsto, a najveći broj zabeležen u dnevnom listu Alo sa 1266 prekršaja.

Posebna pažnja Saveta za štampu bila je usmerena na prekršaje u kojima su oštećeni maloletnici, gde je takođe bilo velikog broja prekršaja, a i tu je prednjačio Alo sa 141 tekstom u kome se nalazio makar jedan prekršaj.

I dnevnik Danas u decembru je imao dva prekršaja, u vezi sa slučajem otete devojčice.

U tom periodu mediji su počeli mnogo da krše Kodeks. Novinarska udruženja i Savet za štampu bi trebalo da pokrenu diskusiju, jer u takvim situacijama nekada ne znate gde je granica. Ono što su tablodi uradili je nedopustivo, ali vidite da i u ozbiljnim medijima nastaju greške iz najbolje namere„, rekao je novinar Petar Jeremić.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza ukazala je na tendenciju rasta broja tekstova u kojima se pretpostavke i ozbiljne tvrdnje nepotkrepljene dokazima predstavljaju kao nepobitne činjenice.

Broj takvih tekstova je stalno u rastu, posebno kada su u toku burne političke debate, pa se na taj način vrše politički obračuni. Tendencija je i povećanje broja tekstova u kojima naslovi ne odgovaraju sadržini i duhu teksta„, upozorila je ona.

Skrozza je istakla i da se u medijima konstantno krši pravo na pretpostavku nevinosti.

To je jedno od elementarnih ljudskih prava. Nije dovoljno navesti samo inicijale osumnjičenog, nego se mora izbeći navođenje svega što na bilo koji način može da uputi na njegov identitet. Moraju da se izbace i fotografije kuće osumnjičenog, imena njegove dece, izjave komšija„, objasnila je Skrozza.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da se najveći broj žalbi upućenih Savetu odnosi na istinitost izveštavanja, i da je sve više onih žalbi koje se odnose na privatnost.

U tom smislu prošle godine smo imali dva drastična slučaja, i Savet za štampu se oglasio zvaničnim saopštenjima. To je slučaj portala Epančevo koji je mesecima vodio kampanju protiv novinara Nenada Živkovića. Drugi slučaj je pomenuta otmica devojčice, desetine tekstova je objavljeno, u vezi sa pet medija smo doneli odluku da je prekršen Kodeks, a samo jedan medij je objavio tu odluku„, rekla je Novaković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…