Nasilje prema ženama ne prestaje, javna podrška Mileni Lazarević

CEP: Na mesto Miščević postaviti podjednako stručnu osobu

Beograd, 07. jun 2022. – Milena Lazarević, programska direktorka Centra za Evropske politike, se suočila sa mizoginim i seksističkim komentarima na društvenim mrežama, nakon što je javno govorila o poseti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Tim povodom Akademija ženskog liderstva javno upućuje snažnu podršku Mileni Lazarević.

Nasilni komentari nisu bili usmereni samo na to što je Lazarević govorila već i na njen izgled, a sadržali su i pretnje seksualnim nasiljem i uznemiravanjem.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje da je nasilje prisutno svuda, uprkos svim zalaganjima, zakonima i protokolima. Položaj žena u Srbiji se ne popravlja i mi kao društvo tome moramo stati na put. Nasilje je posebno izraženo prema ženama u javnom prostoru. Nasilje prema ženama ne prestaje.

Akademija ženskog liderstva poziva sve institucije da kontinuirano prate i na vreme preduzimaju sve mere koje su im na raspolaganju da se negativna i nasilna atmosfera u kojoj živimo menja.

Nama je potrebno društvo bez nasilja, društvo u kom će žene moći da iskažu sve svoje potencijale. Jedino tako možemo graditi progresivno evropsko društvo„, navodi se u saopštenju.

Pored navedenog, u saopštenju su pozvane institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu nasilnike koji su napali Milenu Lazarević.

Podsećamo da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama i ženama uključenim u sprovođenje izbora tokom predizborne kampanje. Zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom kampanje su publikovani i poslati institucijama, ali je za sada reakcija institucija izostala.

Nastavićemo da pratimo nasilje prema ženama jer Srbija mora biti mesto u kojoj će se žene osećati sigurno da izraze svoje mišljenje, bez straha od napada i uznemiravanja„, poručuju, na kraju saopštenja, iz Akademije ženskog liderstva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…